Am avut o întrevedere cu ambasadorul, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola

Am discutat mai multe subiecte de actualitate din politica internă și externă a țării. În special, am abordat subiectele privind eventuala modificare a sistemului electoral, recentele inițiative ale Partidului Democrat cu privire la așa-numita luptă contra „propagandei ruse”, legile cu privire la statutul Găgăuziei, progresele în reglementarea transnistreană.

Discutînd despre proiectul de modificare a legislației electorale, am reiterat că propunerea privind trecerea la sistemul electoral mixt va fi susținută de Presedinte si de catre colegii din PSRM în plenul Parlamentului, iar în ce privește recomandările Comisiei de la Veneția, se va încerca să se țină cont de cele cu caracter juridic de imbunatatire a proiectului propus. Totodată, am expus poziția că orice abordare politică din partea expertilor sau recomandare de acest gen nu va fi luată în calcul.

Am exprimat profunda îngrijorare și indignare vis-a-vis de inițiativa legislativă de limitare a libertății de exprimare sub forma așa-numitei lupte cu inventata “propagandă”. Am atenționat că nu e prima încercare de acest tip, dar că de fiecare dată aceste tentative au primit obiecții și critici serioase, atît pe intern, cît și din partea comunității internaționale, în special de la Comisia Europeană, care în mod clar și-a exprimat dezacordul în raport cu astfel de inițiative.

Am accentuat necesitatea urgentării aprobării celor trei legi care se referă la Autonomia Gagăuză și am specificat că personal voi discuta cu deputații ca proiectele să fie adoptate de Parlament în cel mai scurt timp.

În ce privește subiectul transnistrean, am reiterat poziția comună la nivel de stat, dar și disponibilitatea de a soluționa în termeni restrînși o serie de probleme cu care se confruntă cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vom continua dialogul și schimbul de informații.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.