Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, dl. Bartłomiej Zdaniuk

Am abordat mai multe aspecte ce țin de relațiile bilaterale între țările noastre.

Am apreciat faptul că Polonia rămîne unul din partenerii noștri europenii cei mai activi în toate domeniile, iar la capitolul comerțului se plasează în Top-10 ai partenerilor comerciali ai Republicii Moldova.

Totodată, am făcut un schimb de opinii în privința politicii interne și externe a Republicii Moldova. În acest context am menționat faptul că astăzi, 27 iunie, împlinesc 4 ani de la semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Am reiterat că, cum am menționat și anterior, personal am anumite obiecții în privința acestui document, însă avem și aspecte pozitive – în primul rînd, este vorba de creșterea volumului comerțului exterior cu țările UE.

In același timp trebuie să constatăm lipsa reformelor și rezultatelor reale pe mai multe componente ale Acordului de Asociere. Întîmplător sau nu, dar anume în ajunul acestei date a fost luată decizia controversată a Curții Supreme de Justiție privind anularea rezultatelor alegerilor locale în municipiul Chișinău. Cel mai probabil, asemenea exemple denotă cel mai elocvent ”succesul” implementării Acordului de Asociere, unde reforma justiției este unul din pilonii de bază.

Republica Moldova are nevoie de reforme reale pentru sporirea calității vieții cetățenilor. Orice mimare a implementării acquis-ului comunitar din partea guvernărilor proeuropene din ultimii 9 ani este în detrimentul atît a Republicii Moldova, cît și a imaginii partenerilor noștri externi.

Am informat Ambasadorul că am acceptat invitația președintelui acestei țări, domnul Andrzej Duda, de a efectua o vizită în Polonia în luna decembrie, curent.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.