Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin

Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

În numele poporului moldovenesc, am transmis încă o dată cele mai sincere și profunde condoleanțe în legătură cu tragedia din Kemerovo, care a răpit viețile a 64 de persoane, majoritatea dintre care – copii. Aceasta este o adevărată dramă care a zguduit o lume întreagă. Poporul Republicii Moldovei este adînc îndurerat şi este alături atît de rudele şi apropiații victimelor, cît și de toţi cetățenii Federației Ruse. Este de neînțeles și nu există nici un fel de justificare pentru faptul că unele persoane, inclusiv de la noi din țară, folosesc în mod cinic și perfid durerea a zeci de oameni pentru a mai arunca o săgeată în partea Rusiei. Am adresat Ambasadorului Federației Ruse scuze pentru cuvintele şi acțiunile de acest gen. Nici o ţară nici din Europa, nici din lume nu este asigurată de astfel de tragedii.

În cadrul întrevederii mi-am exprimat indignarea față de expulzarea fără precedent a diplomaților ruși din Moldova, în calitate de gest de „solidaritate” cu o parte terță. Calific această acțiune a Guvernului Republicii Moldova drept sabotare deschisă, care prejudiciază interesele naționale ale statului. Acest gest a provocat un răspuns firesc de nedumerire şi condamnare din partea majorității cetățenilor moldoveni. El a fost întreprins de Partidul Democrat, aflat la guvernare în Moldova, pentru ca, în ajunul alegerilor, să-şi crească susținerea în rîndurile alegătorilor pro-occidentali.

Am discutat pe marginea mai multor înțelegeri asupra cărora s-a convenit în cadrul vizitei în țara noastră a vice-ministrului afacerilor externe rus, Grigori Karasin. Mi-am exprimat speranța că acțiunile iresponsabile şi evident provocatoare ale Guvernului Moldovei nu vor influența negativ asupra realizării acestor înțelegeri.

Totodată, am analizat posibilitatea organizării vizitei mele de lucru în Federația Rusă, în jumătatea a doua a lunii aprilie curent. În relațiile moldo-ruse s-au acumulat mai multe probleme, care impun necesitatea soluționării neîntîrziate la nivel înalt.

Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.