Select Page

Sunt convins că domnul Stoianoglo se va isprăvi cu toate provocările care stau azi ca o povară peste Republica Moldova

20.09.2024

Dragi colegi, stimați cetățeni.

Eu cred că noi cu toții înțelegem că trecem printr-o perioadă de răscruce în istoria țării și a poporului moldovenesc. Din cauza proceselor geopolitice care s-au precipitat în vecinătatea noastră imediată, din cauza evenimentelor dramatice din regiune, din cauza intereselor majore pe care le au marile puteri în raport cu Republica Moldova, interese inclusiv de ordin militar, statul nostru moldovenesc este astăzi supus unor enorme presiuni, provocări și riscuri. Factorii politici din străinătate ne privesc aproape exclusiv ca pe un instrument geopolitic și ca pe un teren de exploatare financiară sau militară. Iar plus la aceasta, am avut nenorocul să fim conduși de o guvernare abuzivă și nepăsătoare față de moldoveni.

În doar câțiva ani, Republica Moldova s-a transformat într-un teritoriu semidepopulat, cu o guvernare-marionetă, care s-a împrumutat iresponsabil pe decenii înainte și a deservit doar interesele marilor jucători străini. În doar câțiva ani, guvernarea-marionetă PAS a făcut ca țara să piardă avantajele sale de export agricol, noi am pierdut avantajele de import de energie la preț ieftin, principiul neutralității a fost înlocuit cu o doctrină a militarizării agresive, guvernarea a închis școli și universități, a dezbinat Biserica, a capturat justiția, a ruinat agricultorii, a distrus libertatea mass-mediei, a impus cenzura politică, a permis infiltrarea structurilor străine în conducerea instituțiilor noastre de stat, a stimulat exodul masiv al tinerilor din patrie.

Toate aceste și multe alte nelegiuiri și probleme s-au produs în primii ani de mandat ai Maiei Sandu și ai guvernării PAS. Nimeni n-a prevăzut un coșmar de asemenea proporții, când au votat în anii 2020-2021. Și vreau să atrag atenția la următorul aspect: aceste transformări grave s-au produs atunci când Maia Sandu și PAS înțelegeau că vor mai avea nevoie de votul alegătorilor moldoveni. Și au trebuit să fie încă precauți în unele acțiuni. Deci tot răul pentru țară încă n-a fost făcut.

Acum, vă propun să vă imaginați ce se va întâmpla cu Republica Moldova dacă Maia Sandu va obține al doilea mandat de președinte. Gândiți-vă la asta. Așa cum o știm pe ea, cinică, lipsită de empatie pentru propriul popor, dar foarte servilă față de interesele străine, față de Soros, față de admiratorii ei din Occident, Maia Sandu va îndeplini orice scenariu antistatal, ea va organiza orice probleme economice pentru cetățenii moldoveni, dacă asta o vor cere scopurile militare sau geopolitice ale stăpânilor ei de peste hotare.

Repet, dacă în primul său mandat Maia Sandu a trebuit să aplice jumătăți de măsură în dictatura ei, în ultimul mandat Maia Sandu va acționa fără rezerve, mai direct și mai brutal. Ea va ști că oricum nu va mai cere vreodată votul moldovenilor, iar după dânsa poate fi și potopul. Și asta e foarte periculos.

Mulți, foarte mulți dintre cei care aud aceste afirmații îmi vor da dreptate. Îmi vor da dreptate și mulți alegători de dreapta, care s-au convins în acești patru ani că au trăit doar cu promisiuni mincinoase, iar situația în țară a devenit la fel de grea și deprimantă ca pe timpurile guvernării întunecate a lui Ion Sturza, de la sfârșitul anilor 1990, când oamenii se gândeau la supraviețuire și numai sperau în ziua de mâine.

Pornind de la aceste constatări, noi, socialiștii, am considerat că trebuie să demonstrăm maturitate politică și patriotism și să renunțăm la ambițiile de partid și să identificăm la aceste alegeri prezidențiale un asemenea candidat la funcția de președinte, care să întrunească sprijinul unor categorii largi de alegători, indiferent de preferințele lor politice. Noi am conștientizat ce pericol aduce pentru țară un alt mandat al Maiei Sandu și am decis să susținem un candidat de alternativă, un candidat al poporului, un candidat de compromis național, cu șanse maxime de câștig și care să acceadă în funcția supremă de stat și să salveze țara.

Cunoașteți deja, candidatul pe care l-am susținut și l-am înaintat cu toată deschiderea la funcția de președinte este domnul Alexandr Stoianoglo, procuror general al Republicii Moldova, om de caracter, om de onoare și cea mai potrivită persoană pentru a face dreptate în țara noastră. El este speranța întregii țări în salvare și revenire la normalitate.

Eu cred sincer în bunele lui intenții și în capacitățile dumnealui profesionale și administrative. Domnul Stoianoglo este un statalist, un familist, un om care știe să edifice echipe eficiente, el este un om care respectă valorile noastre creștine și, foarte important, nu are apartenență politică. Deci va fi nepărtinitor în conducerea politică a statului. Va fi un arbitru destoinic pentru toate neînțelegerile din societate. Și va fi un protector al cetățenilor, al celor mulți.

Vreau să vă amintesc aici că domnul Stoianoglo are o faimă și o bună reputație internațională. Dumnealui a demonstrat curaj și caracter în gestionarea celor mai serioase dosare la Procuratura Generală, inclusiv cele legate de furtul miliardului. Dumnealui a înfruntat regimul abuziv al Maiei Sandu și o va face în continuare cu determinare! Iar instanțele internaționale i-au dat deja dreptate juridică și morală. Datorită cazului lui Stoianoglo, toată Europa a văzut că regimul Sandu este abuziv și a încălcat legile. Și tot datorită lui Stoianoglo, toată lumea se va convinge în curând că regimul Sandu poate fi dat jos de la putere, iar dreptatea în Moldova poate triumfa.

Stimați cetățeni, eu cred că mesajul principal al domnului Stoianoglo – de a face Dreptate pentru toți cetățenii – este mesajul de care cel mai mult are nevoie astăzi Republica Moldova. Noi patru ani am trăit în nedreptate. Lista celor care s-au simțit nedreptățiți și înșelați sub mandatul Maiei Sandu este fără de sfârșit. Începând cu agricultorii, apoi oamenii legii, pedagogii, întreprinzătorii mici și mijlocii, jurnaliștii de la agențiile neafiliate puterii, tinerii sau diaspora utilizată și părăsită, continuând cu bugetarii și pensionarii impuși să plătească tarife enorme la energie, continuând cu regiunile și raioanele lipsite de finanțare, până la primarii și autoritățile publice locale șantajate în mod obraznic de guvernarea PAS, toată societatea moldovenească a fost dezbinată, trădată, amenințată și sărăcită.

Chiar și sondajele de opinie arată că niciodată printre moldoveni n-a existat atâta frică și nesiguranță față de securitatea personală ca în „vremurile bune” din ultimii 3-4 ani.

Cetățenii vor ca aceste nedreptăți să dispară. Iar de la viitorul președinte cetățenii așteaptă că el va fi un conducător responsabil, omenos, nepărtinitor politic și cu un simț al dreptății bine dezvoltat. Cetățenii așteaptă ca președintele să se ocupe de interesele țării sale, și nu de interesele țărilor străine. Și aceste așteptări firești se asociază azi în deplină măsură cu personalitatea domnului Alexandr Stoianoglo.

Eu sunt convins că domnul Stoianoglo se va isprăvi cu toate provocările care stau azi ca o povară peste Republica Moldova. Și, în acest sens, dumnealui are mult de lucru la Președinție.

În final, vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor pentru susținere și implicare. Un mulțumesc aparte transmit membrilor grupului de inițiativă și colegilor din organizațiile teritoriale ale Partidului Socialiștilor pentru promptitudine și munca depusă în colectarea semnăturilor. Și pentru organizarea întâlnirilor. Noi am fost primii în colectarea semnăturilor, iar candidatul Stoianoglo este primul pe lista electorală. Și șansele noastre de câștig sunt foarte mari.

Domnule Stoianoglo, eu vă doresc mult succes și victorie în aceste alegeri! Trebuie doar să trecem în turul doi și acolo câștigăm! Sunt convins de asta. Și vă rog, faceți dreptate pentru toți! O țară întreagă așteaptă asta!

Cu Doamne ajută!