50-a aniversare a Zilei șahului

Stimați jucători de șah, prieteni, colegi!

Din numele Federației de Șah din Republica Moldova vă felicit cu cea de-a 50-a aniversare a Zilei șahului!

Cu jumătate de secol în urmă, Federația Mondială de Șah (FIDE) a declarat ziua de 20 iulie drept Zi Mondială a Șahului. Sute de milioane de șahiști din întreaga lume sînt felicitați de către colegi, prieteni și rude.

Acest joc intelectual vechi a unit în jurul tablei cu carouri o bună parte a omenirii. Șahul este respectat de secole și este recunoscut ca cel mai „curat” și „echitabil” sport, unde nu este loc de minciună și înșelăciune. Multe personalități ale lumii au îndrăgit șahul în primul rînd pentru onestitatea și generozitatea lui.

Prin intermediul șahului au fost educate generații întregi! Șahul a devenit o parte integrantă a culturii spirituale a popoarelor din multe țări dezvoltate. Astăzi, FIDE realizează un proiect la nivel global, scopul căruia este introducerea șahului ca obiect de studiu în toate țările lumii!

În acest context, Moldova noastră nu este o excepție! Șahul joacă un rol important în viața noastră, la fel ca și alte valori spirituale. În luna iunie, Ilie Martînovici din Rezina, a devenit campion al Europei între elevi. Astăzi selecționata de juniori pleacă în Slovacia la Olimpiada Mondială între juniori. În septembrie selecționatele de seniori vor participa la Baku la cea de-a 42-a Olimpiadă Mondială de Șah. Le dorim succes șahiștilor noștri!

Aici îmi aduc aminte de cuvintele celui de-al 12-a campion al lumii, ambasadorului FIDE, prietenul și colegul meu, Anatoli Karpov, care în cadrul unei vizite în Moldova a spus: „vom revigora șahul prin popularizarea lui!”.

Astăzi, împreună, facem tot posibilul ca șahul să ocupe un loc destoinic în societatea noastră. Prin promovarea șahului, încercăm să arătăm oamenilor că avem bunătate în noi și putem fi înțelegători. Multe întrebări și probleme pot fi rezolvate la masa tratativelor. Și acest lucru este actual ca niciodată!

În aceste timpuri dificile, cînd în țară avem o situație social-politică și economică instabilă, aș vrea să ne dorim nouă tuturor ca să cîștige bunul simț, deoarece doar oamenii raționali, care își onorează valorile sale spirituale, care își cunosc istoria, au viitor! Noi toți, la fel ca figurile dintr-o partidă de șah, tindem spre un singur scop – să facem viața noastră mai bună și mai frumoasă!

Felicitări, dragi jucători de șah!Versiunea imprimare

Postări recente

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.