Stimați colegi, onorat public, excelențele voastre,
Mai întâi de toate, îi felicit pe organizatorii acestei Mese Rotunde, care pune în discuție o temă atât de fundamentală pentru țara noastră. Un asemenea prilej de discuții era necesar.
Toată lumea înțelege că azi tema Neutralității este mai actuală ca niciodată pentru noi și nicicând ea n-a trezit atât de mare interes în scurta istorie politică a Republicii Moldova, cum îl trezește azi, ea fiind în atenția tuturor, de la cetățenii simpli până la cei mai influenți decidenți din străinătate.
Să ne amintim că după încheierea războiului fratricid de pe Nistru, din 1992, conceptul de Neutralitate devenise unul salvator și firesc pentru a păstra pacea pe pământul nostru și pentru a organiza toate procesele de întregire teritorială a țării, de restabilire a încrederii dintre Chișinău și Tiraspol, dintre cetățenii moldoveni de aici și de dincolo. Și chiar dacă întregirea teritorială nu s-a produs conform așteptărilor noastre (în orice caz ea nu s-a produs atât de amplu cum ne închipuiam cândva), pacea pe ambele maluri ale Nistrului noi am reușit să o asigurăm. Practic, nu s-au mai tras focuri, iar în multe privințe economiile noastre și procesele sociale au funcționat în tandem. Și acesta este un rezultat pozitiv remarcabil, mai ales dacă analizăm cum disensiuni asemănătoare au degenerat în conflicte sângeroase de durată în alte regiuni ale lumii, inclusiv în vecinătatea noastră apropiată. Și vreau să insist aici pe faptul că anume statutul de Neutralitate a Republicii Moldova, precum și dialogul permanent dintre maluri au contribuit decisiv la menținerea păcii.
Astăzi însă, iată că Neutralitatea Republicii Moldova este pusă sub semnul întrebării, ea este atacată ideologic, pe unde mai subtil, pe unde mai agresiv și este testată reacția publicului. Această abordare se vede limpede atât în discursurile unor reprezentanți ai puterii politice de la Chișinău, cât și în presa de propagandă a guvernării PAS, sau în rândurile adepților lor din țară sau din diaspora.
Noi, majoritatea vorbitorilor din această sală, înțelegem foarte bine cât de hotărâtor este statutul de Neutralitatea pentru păstrarea statalității moldovenești. Și cât de riscant este să facem experimente și cu acest element-cheie al Constituției Republicii Moldova. Totodată, noi cu toții înțelegem unde se află scenariștii adevărați ai propagandei anti-Neutralitate.
În contextul conflictului fierbinte din Ucraina, în contextul noului Război Rece dintre Est și Vest, în contextul extinderii fără precedent al Blocului militar NATO în țările europene, tensiunea geopolitică în lume a sporit enorm, iar unii arhitecți de nivel global nu mai văd cu ochi buni poziția oficială neutră a țării noastre. Ei, acești arhitecți ai globalizării agresive, privesc teritoriul moldovenesc drept spațiu de manevre și drept pârghie de influență în conflictul militar din Ucraina. Iar renunțarea la Neutralitatea ar fi, în opinia lor, un afront direct în adresa Rusiei, ceea ce iarăși le convine.
Este cât se poate de evident pentru noi, cei de aici, că pierderea Neutralității ar însemna pentru Republica Moldova, o nouă catastrofă pe Nistru. Și orice speranță de reîntregire teritorială a țării va fi anulată definitiv. În plus, se va reduce semnificativ gradul nostru de independență în decizii, gradul de suveranitate și capacitatea de a guverna propriul teritoriu ca stat. Nu vom fi stăpâni nici pe deciziile noastre în politica externă, nici în securitatea economică și energetică pe principii avantajoase pentru țară.
Nu e cazul acum să ne convingem unii pe alții despre niște lucruri elementare asupra cărora avem în genere un comun acord. Ceea ce trebuie să facem, este să informăm cetățenii despre pericolul real de a pierde Neutralitatea. Despre ce implică renunțarea la Neutralitate. Despre cine și de ce are interesul să transforme Republica Moldova în poligon militar. Și despre cum asta ne poate distruge ca țară.
Iar conducerii actuale de la Chișinău îi recomand să demonstreze cumpătare și gândire strategică, să nu accepte transformarea Republicii Moldova în spațiu pentru baze militare străine și în teren de manevre geopolitice ale marilor puteri și să nu pună în prim-plan militarizarea țării, în detrimentul investițiilor în educație, în medicină, în agricultură, în dezvoltarea economică.
Decidenții din guvernarea PAS și adepții lor trebuie să înțeleagă că Neutralitatea este una dintre condițiile fundamentale pentru noi, ca stat, să fim feriți de scenariile periculoase care se desfășoară în regiune și în lume.
Partidul Socialiștilor pe care îl reprezint a afirmat mereu că Statalitatea, Suveranitatea, Neutralitatea și Identitatea moldovenească, împreună cu toleranța interetnică și valorile noastre tradiționale creștine sunt pilonii pe care se poate menține în siguranță Moldova. Și niciunul dintre acești piloni de bază nu trebuie lichidat, fiindcă se poate dărâma toată construcția statală.
Eu sper foarte mult că la fel gândesc și mulți alți politicieni din opoziție și sper că vocea lor se va face tot mai auzită, va fi mai fermă și mai curajoasă. E nevoie de o asemenea atitudine politică activă mai ales în ajunul alegerilor parlamentare, când cetățenii vor trebui să aleagă și următoarea guvernare și soarta de mai departe a Republicii Moldova.
Vă mulțumesc pentru atenție.