Select Page

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi mutarea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în cetatea Bari din Italia. În popor această sărbătoare mai este numită Sfântul Nicolae de vară

22.05.2024

Sfântul Nicolae a trăit în secolele III şi IV, fiind episcop în Mira Lichiei. Pentru dreapta sa credinţă a fost întemniţat împreună cu alţi creştini și a fost eliberat în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse din Mira Lichiei la Bari (Italia), la 22 mai 1087, pentru a nu cădea în mîinile musulmanilor.

Sfântul Ierarh Nicolae este vestit pentru faptele bune pe care le-a săvârșit și înțelepciunea de care a dat dovadă, fiind recunoscut drept simbol al milosteniei şi onestității.

Astăzi, mai multe localități din Moldova sărbătoresc hramul, printre acestea fiind și satul meu natal Sadova, dar și Bălți, Basarabeasca, alte orașe și sate. Cu prilejul acestei frumoase sărbători, transmit sincere felicitări tuturor cetățenilor, în special, celor care marchează hramul localităților, urându-le pace, sănătate, linişte sufletească şi bunăstare.