Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub numele de ”Sfântă Maria Mică” – prima sărbătoare din cursul anului bisericesc şi cea mai mare sărbătoare a toamnei.
Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, Ioachim şi Ana. Aceștia, deşi înaintaţi în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Se spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.
În credința populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
În această zi multe localități din Republica Moldova ale căror biserici poartă hramul Nașterea Maicii Domnului, serbează Hramul bisericii şi al satului. Cu această ocazie transmit sincere felicitări locuitorilor acestor sate precum și persoanelor care poartă numele Maria sau Marin.
Născătoarea de Dumnezeu să ne fie de ajutor în toate faptele bune!