Select Page

Acolo unde nu există suveranitate, nu există nici țară în sensul deplin al cuvântului

23.06.2024

Acolo unde nu există suveranitate, nu există nici țară în sensul deplin al cuvântului, ci doar un teritoriu populat supus influenței din exterior, cu cele mai diverse riscuri în plan economic și social. Iată de ce pentru Republica Moldova este crucial să nu cedeze din suveranitatea sa, să nu permită nimănui să o subordoneze politic și să-i indice cum să se dezvolte, în ce valori să creadă și cu cine să prietenească sau să se dușmănească. Noi nu vrem să fim dușmani cu nimeni.

Astăzi vedem cum în contextul geopolitic fierbinte unele state încearcă să-și impună dictatul asupra politicii moldovenești și vor să ne transforme pe noi, moldovenii, în pârghie pentru interesele lor strategice regionale. În aceste condiții, pierderea din suveranitate și independență poate avea ca rezultat implicarea Moldovei în conflicte armate, iar într-un final – pierderi teritoriale sau chiar pierderea statalității. Așa ceva nu poate fi acceptat.

În această zi, dedicată suveranității Republicii Moldova, vreau să vă asigur că la noi în țară sunt încă puternice forțele politice stataliste, care pun suveranitatea și interesul național mai presus de conjuncturile geopolitice ale momentului. Și sunt convins că în următoarea perioadă aceste forțe politice patriotice vor prelua puterea în țară, spre beneficiul țarii și al cetățenilor ei.