Select Page

Cu această conducere, atractivitatea Moldovei se reduce doar la niște lovituri ușoare pe umăr!

16.01.2024

La sfârșitul anului 2023, ministrul Economiei, Alaiba, a declarat că “ne-am propus să devenim țara cea mai atractivă pentru afaceri până în 2027”. Scopul este, desigur, nobil, dar în realitate, pozițiile financiar-economice externe ale țării se înrăutățesc.

Banca Națională a publicat la sfârșitul anului conturile internaționale ale Republicii Moldova în perioada iulie-septembrie 2023, și ce observăm noi acolo?

Iată doar câteva date referitoare pentru trimestrul trei al anului trecut. Exportul produselor moldovenești a scăzut cu 2%. Importul a înregistrat o scădere de 6%. Soldul pozitiv al serviciilor oferite nerezidenților a scăzut cu 16%. De asemenea, s-a redus soldul pozitiv al veniturilor primare, pe care le primește țara (cu 23%) și al veniturilor secundare (cu 9%).

Toate acestea sunt importante, dar aici un rol semnificativ l-a jucat starea precară a economiei noastre. De aici avem scăderea exporturilor, reducerea importurilor, și așa mai departe.

Desigur, are impact și situația partenerilor noștri comerciali, adică se reduce cererea pentru produsele noastre.

Aș dori să subliniez două aspecte importante care reflectă direct atitudinea față de țara noastră. Este vorba despre acordarea de credite guvernului nostru (1) și investițiile în economia noastră (2).

Primul aspect. Într-o perioadă de 9 luni ale anului 2023, finanțarea netă a guvernului (creditele primite minus rambursările) a fost doar de 130 mln. de dolari, comparativ cu cei 400 mln. de dolari de acum un an, adică aproape de 3 ori mai puțin.

Acest lucru se datorează creșterii de peste 4 ori a rambursărilor creditelor anterioare! Am primit 570 mln. de dolari, dar am returnat 440 mln. de dolari. Rambursarea a reprezentat aproape 80% din noile credite, în comparație cu 20% anul trecut!

Sunt datele pentru 9 luni. Dar în trimestrul al treilea, situația este pur și simplu dezastruoasă. Finanțarea netă este negativă per total, adică s-a rambursat mai mult decât s-a primit. Am primit 200 mln. de dolari și am returnat 340 mln. de dolari.

Îngrijorător este faptul că această tendință se va menține în 2024. Deja în acest an, în Legea bugetului este prevăzut că guvernul va primi 780 mln. de dolari și va rambursa 570 mln. de dolari, adică din cei 15 miliarde de lei credite externe, vor fi returnați 11 miliarde, iar pentru finanțarea cheltuielilor bugetare vor rămâne DOAR 4 miliarde, adică de două ori mai puțin decât în 2023 și de trei ori mai puțin decât în 2022! Încotro mergem?! Într-o groapă de datorii. Împrumuturi noi vor fi mai puține, dar vom restitui mai mult.

Iată prețul politicilor pe care a avut-o guvernarea pe durata întregului său mandat. Accentul principal – pe partenerii externi, cu ignorarea completă a nevoilor economiei!

Al doilea aspect. În primele 9 luni ale anului 2023, atât fluxul brut, cât și cel net al investițiilor străine directe au înregistrat scăderi. În special, investițiile în capitalul subiecților economici au scăzut semnificativ, adică investițiile reale.

Investițiile per total au înregistrat o scădere de 40%, iar cele în capital au scăzut cu 53%.

Și iarăși, situația în trimestrul al treilea este cea mai negativă. Investițiile străine directe în total s-au redus cu aproape jumătate, iar cele în capital, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea economiei, au scăzut de 3,5 ori – 4,8 mln. de dolari (de râs) comparativ cu 17 mln. în trimestrul al treilea al anului 2022. Amintesc că în trimestrul al treilea al anului 2008 aceasta a fost de 160 de mln. de dolari.

În trimestrul 4 al anului 2022, în capital au venit aproape 30 de mln. de dolari. Alaiba a devenit ministru al Economiei la sfârșitul anului 2022 și a abordat atât de serios investițiile străine, încât… AU ÎNCEPUT SĂ SCADĂ! De la 30 de mln. de dolari în trimestrul al patrulea al anului 2022 – la 25 de mln. în primul trimestru al anului 2023 și 4,8 mln în al treilea trimestru.

Concluzie. Atunci când reprezentanții puterii sunt întâmpinați cu căldură în străinătate și abordați prietenește cu lovituri ușoare pe umăr – este, desigur, bine, dar ce beneficii are țara din aceasta?! Dacă după fiecare vizită a președintelui, prim-ministrului și a ministrului Economiei peste hotare ar veni noi investiții, asta ar fi cu adevărat o recunoaștere a creșterii atractivității țării noastre. Însă, cu această conducere, atractivitatea Moldovei se reduce doar la niște lovituri peste umăr!