Select Page

Сei care uzurpează puterea într-un stat democrat, vor plăti un preț greu pentru această infracțiune împotriva Constituției și împotriva poporului

23.06.2023

„Nici o parte a poporului, nici un grup de cetăţeni, nici un partid politic sau o organizaţie obştească, nici o altă formaţiune, nici o persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea.”

Acest principiu al statalității și suveranității l-au fixat legiuitorii care au adoptat, la 23 iunie 1990, Declarația de Suveranitate.

Ce concluzii tragem din acel articol? Că nimeni luat în parte, mai ales niciun demnitar sau vreo categorie socială sau politică, oricât de influentă ar fi pe moment, nu poate pretinde că reprezintă țara și voința întregului popor. De asemenea, nimeni și niciodată nu este și nu va fi în drept să pună în discuție suveranitatea, integritatea și independența Republicii Moldova. Statul nostru nu poate fi cedat sub nicio formă, el nu poate fi subordonat sau anexat teritorial, poporul nu poate fi transformat identitar, iar vânzarea patrimoniului țării în interese străine, ca și acceptarea benevolă a unui control politic străin constituie o crimă împotriva poporului.

De Ziua Suveranității Republicii Moldova, vreau că toată lumea, toți cetățenii, dar mai ales guvernanții să ia seama de principiul indicat mai sus. Și să înțeleagă un lucru elementar care funcționează istoric – cei care uzurpează puterea într-un stat democrat, vor plăti un preț greu pentru această infracțiune împotriva Constituției și împotriva poporului. Suveranitatea nu se negociază și nu se cedează, iar cine o face, va primi pedeapsa istorică inevitabilă pentru această trădare de Patrie. Orice faptă sau declarație, ca și orice inițiativă sau intenție rămân întipărită în arhivele politice ale statului.