Am participat la conferința “Lecțiile pe care le putem trage din alegerile locale 2023 și perspectivele pentru democrația în Moldova”, organizată la Chișinău de platforma ”Dialog European” și Centrul de consultanță politică ”Intellect Grup”.
Am menționat că reprezentanții opoziției pot avea viziuni diametral opuse, dar trebuie să se unească pentru a face față pericolului numărul unu din Republica Moldova – capturarea statului de către partidul Maiei Sandu.
Am atras atenția că în timpul alegerilor locale din acest an, guvernarea a comis mai multe fărădelegi, despre care s-a vorbit anterior. Este vorba despre schimbarea regulilor de joc în timpul jocului, șantaj și utilizarea resurselor administrative, scoaterea candidaților din alegeri. Dar au fost și momente care s-au întâmplat pentru prima dată.
Niciodată ambasadorii occidentali nu au fost atât de tăcuți ca în aceste alegeri, când guvernarea a depășit orice norme legale. Să ne amintim cum vorbeau ei despre statul capturat de Plahotniuc. Din partea Consiliului Europei a fost o decizie separată în acest sens. Iar acum, când Maia Sandu a șantajat populația înainte de alegeri, spunând că localitățile care nu vor vota pentru partidul ei – nu vor primi bani europeni, toți au tăcut. Inițial a șantajat, iar acum îi invită pe primari la discuții. Am menționat că conducerea partidului a recomandat primarilor socialiști să nu participe la această ședință.
Problema constă în faptul că, în opinia partenerilor externi, Maia Sandu și PAS “dețin” monopolul asupra Integrării Europene. Ceea ce spune PAS este bine. Ceea ce spun alții – e rău”. Pentru a rupe acest cerc vicios, opoziția trebuie să se unească.
Dacă nu ne consolidăm și nu declarăm public că capturarea statului, care se întâmplă astăzi în Republica Moldova, este pericolul numărul unu, atunci situația din acest an se va repeta la următoarele alegeri. Închiderea mass-media, scoaterea candidaților din alegeri și alte încălcări – toate acestea nu corespund principiilor unui stat de drept.