Select Page

La Chișinău a avut loc Festivitatea de premiere a învingătorilor Campionatului Național de șah între copii sub 8 și sub 10 ani

10.04.2023

La Campionat au participat campionii raioanelor Donduşeni, Orhei, Cahul, Râșcani, Slobozia, Strășeni, Florești, Criuleni, Sângerei, Ialoveni, Basarabeasca, Anenii Noi, Ungheni și premianții campionatelor municipale din Chișinău, Bălți, Tiraspol, Comrat și Tighina.

Campion al Republicii Moldova între copii sub 8 ani, a doua dată, a devenit elevul Academiei de Șah Bologan Luca Hariton. El a reușit să învingă adversarii în 6 runde, iar cu 3 a încheiat remiză, acumulând 7,5 puncte din 9 posibile. Medalia de argint a obținut-o elevul Școlii Sportive Specializate de șah nr.7 din Chișinău Lev Sit. Bronzul l-a cucerit Emil Topal din Comrat.

Eleva Școlii Sportive din Sângerei Sofia Andronic a cucerit medalia de aur a Campionatului Național la șah între fete până la 8 ani. Ea a obținut șapte victorii în 7 runde devenind pentru prima dată campioană națională. În ultimii ani șahiștii din Sângerei erau aproape de podium, iar anul acesta au reușit să dobândească aurul.

Elevele ȘSS de șah nr.7 din mun. Chișinău, care au câte 7 anișori, au ocupat locurile 2 și 3. Medalia de argint a obținut-o Sofia Grib, iar medalia de bronz – Maria Levința.

În lupta pentru medaliile Campionatului Național la șah între fete sub 10 ani a învins eleva Școlii Sportive din Tiraspol, Irina Pastuhova, cu 7 victorii la activ. Elevele ȘSS de șah nr.7 din mun. Chișinău, au ocupat locurile 2 și 3. Medalia de argint a obținut-o Valeria Garaba, iar medalia de bronz – Emilia Bărbier.

Tradițional, cea mai puternică și cea mai numeroasă a fost grupa băieților sub 10 ani. Trei tineri șahiști, care au reprezentat nordul, centrul și sudul țării, au reușit să adune câte 7 puncte din 9 posibile. Conform coieficienților de departajare, medalia de aur a obținut-o elevul Școlii Sportive nr.2 din Bălți Iustin Buznea. Argintul i-a revenit elevului ȘSS de șah nr.7 din Chișinău Serghei Larionov, iar bronzul – lui Andrian Mocanu din Cahul, surpriza acestei ediții.

Premianții campionatului au fost premiaţi cu medalii, premii bănești şi diplome și au obținut dreptul de a apăra culorile tricolorului la Campionatul Mondial de șah între copii, care în acest an se va desfășura în Egipt.

Ne bucură enorm, că tot mai mulți părinți aleg șahul ca ocupație pentru copiii săi. Antrenorii și jucătorii Federațieii de șah au demonstrat de multe ori forța șahului moldovenesc. Vine altă generație, care sigur va aduce noi medalii de la competițile internaționale!