Select Page

În continuare, conform tradiției, am mers la „Capul de pod Șerpeni”, unde, în 1944, s-au purtat lupte crâncene pentru eliberarea Moldovei

24.08.2023

Împreună cu colegii am participat la ceremonia de deschidere a unui cimitir militar reamenajat din cadrul complexului memorial, unde sunt înhumate rămășițele soldaților Armatei Roșii, descoperite în timpul expedițiilor de cercetare. Lucrările de amenajare a cimitirului au fost dedicate împlinirii a 79 de ani de la eliberarea Moldovei sub ocupația nazistă. Acestea au avut loc la inițiativa Comitetului Național de Coordonare “Victoria”, cu sprijinul guvernului de la Moscova. Astfel, au fost instalate obeliscuri de granit pe 15 gropi comune, a fost amenajată o alee de plăci de pavaj și au fost echipate treceri spre morminte.

Memorialul a fost construit în 2004 la inițiativa fostului președinte al Republicii Vladimir Voronin, precum și cu sprijinul mai multor regiuni din Rusia, Belarus și Ucraina, în memoria celor 11 mii de soldați sovietici care au căzut în luptele de pe aceste meleaguri, în timpul operațiunii Iași-Chișinău. Pe teritoriul complexului memorial, sunt reîngropate rămășițele soldaților sovietici, care sunt găsite în timpul expedițiilor de cercetare.