Select Page

Împreună cu președintele de Onoare al PSRM, deputatul BCS, Zinaida Greceanîi, am avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Jānis Mažeiks, cu care am discutat situația politică actuală din țara noastră

22.11.2023

În cadrul dialogului am exprimat îngrijorarea vizavi de practicile actualei guvernări care încalcă toate principiile statului de drept. Ne-am referit în special la încălcarea flagrantă a principiului separării puterilor în stat, administrarea statului prin deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, dar și limitarea dreptului la libera exprimarea prin interzicerea abuzivă a unor surse mass-media, în acest context fiind inexplicabilă lipsa reacției din partea ambasadorilor occidentali.

Totodată, am vorbit despre compromiterea reformei justiției, menționând că acest proces care, inițial presupunea reformarea proceselor de administrare a justiției s-a transformat într-un exercițiu de înlocuire a magistraților incomozi puterii cu cei docili. Așa văd lucrurile profesioniștii în domeniul dreptului, dar și întreaga societate. Au fost neglijate criteriile formulate de experții Comisiei de la Veneția în privința cerințelor față de formarea și funcționare a secretariatelor comisiilor de veting și pre-veting și ca rezultat, experții înaintați de partenerii externi au fost manipulați de către angajații secretariatelor în beneficiul unor grupări de interese asociate guvernării.

De asemenea, am remarcat corupția mare în eșaloanele de vârf ale puterii, precum concursurile trucate, conflictele de interese, delapidările de fonduri și trafic de influență. Am menționat că cetățenilor le este clar că aceste metode reprezintă încălcări și abuzuri ale puterii, iar asocierea UE cu o guvernare coruptă, duce la discreditarea standardelor europene în rândul populației.

Făcând referință la modul în care s-a desfășurat campania electorală, am atenționat asupra încălcării tuturor principiilor unui proces electoral democratic, fapt confirmat de mai multe delegații de observatori independenți. Am menționat că încălcările au fost înfăptuite deschis, fără pic de jenă și au fost vizibile. S-a utilizat la greu resursa administrativă, a fost practicat șantajul financiar, reprimarea concurenților, excluderea ilegală a candidaților, încălcarea prevederilor electorale pe care ei însăși le-au elaborat. Pe de altă parte, PSRM a realizat o campanie transparentă, eficientă, confirmându-și poziția de principala forță de opoziție și principala alternativă acestei guvernări.

În altă ordine de idei, am specificat că ideea vehiculată de actuala guvernare în privința integrării în UE fără Transnistria, este o trădare a intereselor naționale iar deciziile referitor la integrarea în oricare uniuni trebuie să fie luate doar de cetățenii acestei țări și doar prin referendum.