Select Page

Dorința mea azi este ca Legea Supremă a Republicii Moldova să iasă integră din perioada vremurilor politice nebune în care trăim

30.07.2023

I‌n aceasta‌ zi, i‌n anul 1994, a fost adoptata‌ Constitut‌ia Republicii Moldova – principala lege care stă la temelia statului moldovenesc modern, garanta‌nd ceta‌t‌enilor drepturile s‌i liberta‌t‌ile fundamentale, determina‌nd principiile statului de drept, suveranitatea lui s‌i dezvoltarea democratica‌, consolida‌nd înțelegerea s‌i armonia sociala‌.

Aproape trei decenii, noi, ca stat și popor, am conviețuit în pace etnică și socială, sub protecția Constituției care a reglementat majoritatea disputelor de ordin politic, civic și identitar. Numai că, în ultimii ani, observăm cum Constituția Republicii Moldova este tot mai des sfidată, neglijată și interpretată abuziv de către cei care dețin azi toate pârghiile puterii și ale justiției.

S-a ajuns la asemenea abuzuri, încât unele decizii la nivel de stat sunt luate nu prin mecanismele fixate în Constituție – cum ar fi plebiscitul sau referendumul –, ci prin simple așa-zise „adunări naționale” organizate de un singur partid, care votează în stradă hârtii despre destinul de mai departe al țării. Un alt exemplu de încălcare a prevederilor Constituției este modul obraznic prin care Guvernarea PAS subminează conceptul doctrinar de neutralitate a Republicii Moldova și deservește deschis interesele geopolitice ale blocului militar NATO, într-un context de război la frontiera țării noastre. Iar lista încălcărilor de ordin constituțional din ultimii ani e lungă.

Eu sunt absolut convins că imediat după schimbarea guvernării în Republica Moldova, vor fi create comisii speciale – atât parlamentare, cât și cu caracter penal – care vor investiga detaliat toate abuzurile și devierile anticonstituționale ale actualei puteri politice PAS, precum și ale pionilor acestora din instituțiile statului, fie ele administrative sau de drept. Țara noastră va trebui să dea o lecție aspră tuturor celor care sfidează azi legile și Constituția, astfel încât pe viitor să nu se repete niciodată vreun atentat la principiile pe care se bazează și funcționează statul Republica Moldova.

De aceea, dorința mea azi este ca Legea Supremă a Republicii Moldova să iasă integră din perioada vremurilor politice nebune în care trăim. Iar viitoarele guvernări, sunt sigur, vor avea grijă să repare toate daunele care se comit în prezent, cu pedepsirea făptașilor.