Select Page

Astăzi se împlinesc 519 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, personalitate care a marcat istoria țării noastre

2.07.2023

„Moldova n-a fost a strămoşilor mei,
n-a fost a mea şi nu e a voastră,
ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor
urmaşilor voştri în veacul vecilor”.

Astăzi se împlinesc 519 ani de la trecerea în eternitate a marelui Domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, personalitate care a marcat istoria țării noastre.

Înzestrat cu deosebite calități de om de stat, diplomat și conducător militar, prin victoriile sale strălucitoare Ștefan cel Mare și-a înscris numele în istoria eroilor mari. În timpul domniei sale Moldova a atins apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.

Este de datoria noastră să purtăm cu demnitate titlul de urmași ai lui Ștefan cel Mare, să păstrăm cu sfințenie patrimoniul lăsat nouă de Marele Domnitor și să-l transmitem viitoarelor generații.

Amintesc că, prin decret prezidențial, anul 2018 a fost declarat anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în semn de înaltă recunoștință a rolului Marelui Domnitor în istoria statului moldovenesc. În legătură cu acest fapt au fost desfășurate mai multe activități patriotice organizate sub patronajul Președintelui Republicii Moldova.