Select Page

Astăzi, 24 august, se împlinesc 79 de ani de la eliberarea Chișinăului de cotropitorii fasciști, în cadrul operațiunii victorioase Iaşi-Chișinău

24.08.2023

În această zi, cu deosebită încărcătură istorică și emoțională, adresez sincere felicitări veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, copiilor, nepoților și strănepoților lor. Totodată, aduc un omagiu eroilor căzuți în acele bătălii crâncene, care cu prețul vieții au eliberat meleagul nostru de cel mai barbar și sângeros regim.

Este regretabil faptul că în prezent se încearcă devalorizarea faptei eroice a soldaților eliberatori, sunt tot mai multe tentative de falsificare a istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei, aceste file glorioase din istoria țării noastre fiind intenționat neglijate.

Amintesc că în perioada mandatului meu de șef al statului, sub egida Președintelui Republicii Moldova, erau desfășurate diverse acțiuni dedicate aniversării eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

Este vorba despre renovarea monumentelor gloriei militare, reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, organizarea mai multor evenimente de educație patriotică a tinerilor, concursuri tematice, editarea unor publicații științifice și jurnalistice, realizarea documentarului “Operațiunea Iași-Chișinău” etc. De asemenea, la inițiativa Președintelui, toți veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei au fost vizitați la domiciliu, fiindu-le oferită distincția supremă a țării – Ordinul Republicii.

Este de datoria noastră să păstrăm memoria despre eroismul buneilor și străbunilor noștri, datorită cărora avem un cer senin de-asupra capului.

Glorie eternă ostașilor eliberatori!