Select Page

Am avut o întrevedere cu ambasadorul Germaniei în Moldova, Margret Webber

13.12.2023

Am discutat despre rezultatele alegerilor locale din țară, precum și despre situația politică, socială și economică actuală.

În cadrul dialogului, am exprimat îngrijorarea în legătură cu denigrarea legii la cele mai înalte nivele, instabilitatea cadrului normativ și modificarea frecventă a acestuia întru satisfacerea intereselor unor anumite grupuri. Faptul că și persoanele, care dețin funcțiile cheie în stat neglijează legea, din cauza unor capricii și ambiții personale, este un semnal alarmant pentru existența statului de drept.

Totodată, politizarea excesivă a justiției, subjugarea acesteia intereselor puterii erodează ultimele vestigii ale principiilor statului de drept, pe care le clădim de mai mulți ani, or, acestea trebuie să fie valorile supreme într-o societate democratică.
Plasarea în funcțiile cheie din sectorul justiției a unor persoane docile puterii, dar compromise, nu ne oferă încredere că aceste numiri sunt parte a unui proces de reformare. Ne convingem tot mai mult, că asupra acestor reforme se va reveni îndată ce va fi atins un consens politic larg.

De asemenea, am exprimat îngrijorarea vizavi de promovarea de către PAS a ideii de integrare în UE fără regiunea transnistreană, precum și intenția de a renunța la statutul de neutralitate al țării, prevăzut în Constituție. Am subliniat, că noi, socialiștii, calificăm asemenea acțiuni drept trădare de țară și a intereselor cetățenilor.

Totodată, am atenționat asupra încălcărilor grave a drepturilor minorităților naționale admise de actuala conducere a Moldovei, ceea ce vine în contradicție cu Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Un exemplu în acest sens poate fi relațiile cu Autonomia Găgăuză, care au degradat considerabil din cauza ambițiilor actualei guvernări și a nedorinței de a recunoaște noul bașkan ales. Am subliniat că, de-a lungul secolelor, reprezentanții a peste 100 de etnii au trăit pașnic pe pământul moldovenesc, iar această diversitate națională a fost întotdeauna bogăția noastră, care trebuie să fie păstrată și în viitor.

Pe finalul întrevederii, am mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat țării noastre. Am fost unanimi în opinia că relațiile de colaborare dintre statele noastre trebuie dezvoltate în continuare, în beneficiul ambelor țări și popoare.