Select Page

Unde-s banii? Unde-i miliardul promis de partenerii occidentali?

5.05.2022

Republicii Moldova i s-a promis, doar de la începutul acestui an, asistență financiară, sub formă de grant sau credit, în sumă totală de circa 977 de milioane de euro și circa 324 de milioane USD. Asta înseamnă circa 1,33 miliarde de dolari americani sau circa 24,86 de miliarde de lei. Tot mai mulți cetățeni, care aud și văd la TV despre noi și noi promisiuni de susținere financiară, să-și pună întrebarea firească – unde-s banii?

Actuala guvernare este lipsită de transparență, ca să aflăm câți bani ajung în țară, de unde și pe ce se cheltuiesc. Dar oamenii, care plătesc impozite și taxe, au tot dreptul să ceară explicații – unde-s banii promiși de peste hotare?
Această întrebare este cu atât mai importantă cu cât cetățenii văd că salariile au fost înghețate, pe fundalul unei inflații record de peste 22%. Multe proiecte de infrastructură au fost stopate, astfel că drumurile noi, apeductele, iluminatul stradal etc. sunt puse pe pauză pentru o perioadă nedeterminată. Iar ajutorul promis pentru agricultori se face așteptat și nu ajunge la destinație. Multe afaceri se ruinează, se reduc locurile de muncă, iar cetățenii noștri sunt nevoiți să plece masiv peste hotare, fapt demonstrat și de rândurile mari care sunt la ieșirea din țară de câteva săptămâni.
Mai jos am făcut o selecție a celor mai relevante promisiuni financiare, făcute Republicii Moldova de la începutul acestui an. Priviți cifrele și puneți-vă întrebarea: unde-s banii?
SINTEZĂ:
• România a promis o asistență nerambursabilă de 100 de milioane de euro, în baza acordului semnat în 11 februarie, 2022.
• Pe 6 martie, aflat în vizită la Chișinău, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a promis investiții de 18 milioane de dolari „pentru consolidarea sistemului energetic” al Republicii Moldova.
• La începutul lunii martie, Uniunea Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova 8 milioane de euro sub formă de asistență financiară pentru a ajuta civilii afectați de conflictul armat din Ucraina.
• Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat, în 5 martie, ajutor financiar pentru refugiații ucraineni din Republica Moldova și pentru cetățenii moldoveni care îi găzduiesc. Suma totală care este oferită Moldovei nu a fost anunțată.
• Pe 12 martie, ministrul german de externe Annalena Berbock a anunțat că Republica Moldova va primi o asistență de 5 milioane de euro de la UE și 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an de Berlin.
• Pe 20 martie, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat despre o asistență financiară de 30 de milioane de dolari din partea SUA pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Anunțul a fost făcut în contextul vizitei Ambasadorului Logsdon la Centrul European de Educație „Fides”, unde sunt găzduiți mai mulți refugiați ucraineni.
• Pe 23 martie, Statele Unite anunță o finanțare adițională în valoare de circa 35,73 de milioane USD pentru creșterea economică și consolidarea democrației în Republica Moldova (probabil, e vorba de suma anunțată cu câteva zile mai devreme de ambasadorul SUA).
• În martie, Lituania a promis 750 de mii de euro Republicii Moldova suport pentru gestionarea fluxului de refugiați.
• În martie, Estonia a transferat 100 de mii de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați veniți în Moldova.
• Pe 4 aprilie, Consiliul UE adoptă o asistență în valoare de 150 de milioane EUR pentru Republica Moldova. E vorba de o operațiune de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și granturi în beneficiul Republicii Moldova.
• Pe 5 aprilie, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a anunțat acordarea unei sume suplimentare de 53 de milioane EUR (din cele 150 de milioane adoptate de Consiliu) pentru a ajuta Republica Moldova să facă față repercusiunilor multiple ale situației din Ucraina. Această sumă urmează a fi acordată sub forma unui program de sprijin bugetar care va fi furnizat cât mai rapid posibil.
• Pe 5 aprilie, țările donatoare reunite la Berlin, printre care Germania, Franța și România, au convenit un ajutor de 695 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
• Pe 13 aprilie, experții FMI, veniți în misiune la Chișinău, au anunțat că vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu circa 267 milioane de dolari SUA, astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui circa 815 milioane de dolari SUA.
• Pe 20 aprilie a fost anunțat că Republica Moldova va primi un grant în valoare de 3,2 milioane de dolari pentru gestionarea crizei refugiaților, oferit cu titlu de donație de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
• Pe 4 mai, președintele Consiliului European, care se afla într-o vizită la Chișinău, anunță că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru gestionarea fenomenului migrației.
Unde-s banii?
Unde-i miliardul promis de partenerii occidentali?