Select Page

Suntem urmașii lui Ștefan cel Mare și suntem datori să păstrăm și să promovăm valorile pe care ni le-a lăsat drept moștenire!

2.07.2022

Astăzi comemorăm 518 ani de la moartea marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfînt. Această personalitate marcantă, care a domnit timp de 47 de ani, în perioada anilor 1457 și 1504, a fost un diplomat și conducător militar desăvârșit, care și-a iubit țara și a luptat pentru ea.

În semn de înaltă recunoștință a rolului său remarcabil în istoria Moldovei, în calitate de șef al statului am decretat anul 2018 – An al lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În legătură cu acest fapt au fost lansate zeci de acțiuni în domenii precum istoria, cultura, educația și sportul. Au fost organizate expoziții, dedicate lui Ștefan cel Mare, conferințe științifice, competiții sportive, editate lucrări, organizate concerte, produse filme, desfășurate diverse concursuri tematice. Totodată, din Turcia și Grecia, de pe Sfântul munte Athos, au fost aduse mai multe relicve istorice și bisericești, legate de numele Domnitorului Ștefan cel Mare care au fost expuse în Moldova.

Avem o istorie cu care trebuie să ne mândrim. Suntem urmașii lui Ștefan cel Mare și suntem datori să păstrăm și să promovăm valorile pe care ni le-a lăsat drept moștenire: identitatea moldovenească, statalitatea, Ortodoxia. Doar cinstind memoria marilor noștri strămoși, vom putea supraviețui ca stat.