Select Page

Sub conducerea Maiei Sandu asistăm la cel mai mare val de migrație din istoria Moldovei, cu un exod anual de 1,9% din populație

26.10.2022

FMI prognozează pentru următorii 5 ani cel mai mare val de migrație din istoria Moldovei, iar populația Moldovei se va reduce încă cu 200 mii persoane.

Acest exod al populației deja este foarte puternic resimțit și în acest an de către majoritatea agenților economici, care și-au pierdut de la câteva zeci până la câteva sute de angajați în cazul întreprinderilor mari.

Primul val de migrație a avut loc în anii 2001-2005, provocat de criza profundă prin care a trecut Moldova în anii 1998-2000. Apoi lucrurile s-au ameliorat parțial și migrația populației în următorii ani a încetinit considerabil.

Însă din 2016 am asistat la un nou val de migrație determinat de dorința moldovenilor pentru un trai mai bun și nemulțumirea lor de regimul instaurat de Plahotniuc.

Acum însă valul de migrație este unul mult mai puternic decât pe vremea lui Plahotniuc și este determinat de disperarea cetățenilor și ruinarea oricăror speranțe că lucrurile pot lua o întorsătură mai bună. Incompetență guvernării PAS s-a adeverit a fi mult mai toxică pentru societate, chiar și comparativ cu perioada lui Plahotniuc. Atunci oamenii erau nemulțumiți de mersul lucrurilor, iar acum pur și simplu sunt într-o disperare profundă.

De menționat că în 2020 anul când PSRM s-a aflat la conducere migrația a coborât până la 0,6%, sau de 3 ori mai mică decât avem acum.

Fiecare zi de aflare a actualei guvernări la putere, înseamnă depopularea țării și ruinarea economiei naționale, care pur și simplu rămâne fără forță de muncă și este în incapacitate de dezvoltare, din lipsa brațelor de muncă. Încă puțin și-n țară vor rămâne doar deputații, miniștrii PAS în frunte cu președinta lor și câteva mii de ONG-ști.