Select Page

Сonducerea țării trebuie – fie să compenseze din contul statului creșterea tarifelor, fie să-și dea demisia și să ofere altora posibilitatea să soluționeze această criză

22.01.2022

Cu părere de rău, pentru noi toți, pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, cele mai rele prognoze ale noastre devin realitate.

Nefiind în stare să se înțeleagă cu partenerii din Rusia, refuzând să aplice cel puțin parțial propunerile de depășire a crizei energetice, înaintate de opoziție și de experți, conducerea țării a demonstrat o incapacitate deplină de a gestiona treburile statului.
Următoarea majorare cu peste 40% a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali (până la 15,6 lei, inclusiv TVA), va declanșa și mai mult mecanismul neplăților și a datoriilor. Acest lucru va distruge practic întreaga industrie prelucrătoare care a mai rămas, fapt ce va conduce la închiderea a zeci de mii de locuri de muncă.
În aceste condiții, guvernarea moldovenească revine la justificările testate de-a lungul anilor, când, din cauza neprofesionalismului și a nechibzuinței, guvernul nimerește în propriile capcane și rămâne neputincios în fața unor provocări serioase. Ei imediat încep să dea vina pe geopolitică, imediat vinovați devin rușii care “vor să îngenuncheze statul moldovenesc independent.” Absurditatea acestor argumente este evidentă și este dictată de agenda și de isteria anti-rusă din Occident. Oamenii nu mai cred în așa ceva.
Este deja clar că din cauza incompetenței sale, guvernarea actuală nu se va înțelege cu partenerii din Rusia, mai ales că „partenerii de dezvoltare din Occident”, care își urmăresc propriile interese în această situație, pur și simplu nu le vor permite să se așeze la masa de negocieri.
În aceste condiții, există doar două opțiuni: conducerea țării trebuie – fie să compenseze din contul statului creșterea tarifelor pentru populație și agenții economici (noi am propus un mecanism real în acest sens), fie să-și dea demisia și să ofere altora posibilitatea să soluționeze această criză.