Select Page

Secole de prietenie și cooperare unesc Moldova și Rusia

12.06.2022

Adresez cele mai cordiale felicitări poporului frățesc rus, inclusiv cetățenilor Federației Ruse care locuiesc în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. 

Secole de prietenie și cooperare unesc Moldova și Rusia. Avem o istorie comună: de la primele contacte în secolul al XV-lea, în perioada lui Ștefan cel Mare, legăturile strânse, strategice în anii de domnie a lui Dimitrie Cantemir – un aliat de încredere al lui Petru cel Mare, Victoria comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei, până la parteneriatul strategic din zilele noastre.
Popoarele Moldovei și Rusiei sunt unite prin tradiții și valori culturale multiseculare. Avem aceeași religie și Biserică, avem o memorie comună și așa va fi mereu.
Federația Rusă a venit de nenumărate ori în ajutorul Republicii Moldova, ne-a susținut și a fost alături în momente dificile pentru poporul nostru. În anii precedenți, datorită unui dialog de încredere la nivel înalt, relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au atins un nivel calitativ nou. Multe probleme au fost rezolvate, acest lucru fiind resimțit de fiecare locuitor al Moldovei după nivelul de trai, nivelul prețurilor la resursele energetice. Sunt sigur că, în ciuda tuturor împrejurărilor nefaste și a diferitor provocări, noi vom putea restabili pe deplin cooperarea strategică de altă dată, în interesul popoarelor din ambele țări.
Cu ocazia acestei sărbători, doresc din suflet Rusiei și cetățenilor ruși bunăstare și prosperitate. Am convingerea că nimeni nu va putea distruge legăturile multiseculare de prietenie și fraternitate dintre popoarele noastre!