Select Page

Salut decizia președintelui Republicii Moldova Maia Sandu de a nu adera la sancțiunile împotriva Rusiei și de a menține neutralitatea

2.04.2022

Acest lucru ne va permite să evităm includerea de către Federația Rusă a țării noastre în lista statelor neprietenoase și să evităm contra-măsurile economice dure.

Pentru a fi mai convingători, îndemn actuala conducere a Republicii Moldova să mai întreprindă câțiva pași concreți:

1. Să aprobe Legea cu privire la neutralitatea permanentă, care a fost propusă de către opoziția parlamentară. Argumentul precum că statutul de neutralitate al Republicii Moldova oricum este legiferat în Constituție, nu este unul convingător, deoarece în anul 2017, Curtea Constituțională a adoptat o decizie prin care, practic, anulează neutralitatea Republicii Moldova. Am ferma convingere că o astfel de lege trebuie să fie adoptată de către majoritatea constituțională a deputaților parlamentului, să se insiste pe recunoașterea internațională a acesteia și obținute garanții de neutralitate pentru Republica Moldova.

2. Să fie inițiate, în regim de urgență, negocieri cu partea rusă pe întregul bloc de probleme economice, sociale, umanitare – de la comerț, crearea de noi coridoare de transport și logistică, cooperarea interbancară, până la negocierea unor prețuri noi la resursele energetice pentru Republica Moldova.

3. Mass-media, inclusiv cea de stat, să fie obligată, prin intermediul autorității de reglementare a presei, aflate sub controlul guvernării, să înceteze reflectarea unilaterală a evenimentelor din Ucraina.
Republica Moldova trebuie să rămână o parte neutră în plan militar, politic și economic.

Sper că autoritățile moldovenești vor putea rezista în fața presiunii în creștere din partea partenerilor occidentali și vor acționa reieșind din interesele naționale ale țării noastre, așa cum își doresc majoritatea cetățenilor și agenților economici din Moldova.