Anul trecut, Federația Rusă a ocupat locul doi (după România) printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova. Exporturile noastre în Rusia au crescut cu 27%, importurile din Rusia – cu 70%. Dacă pornim de la bunul simț și interesele economice ale Moldovei, ale mediului de afaceri din Moldova și ale populației, atunci este necesar să facem tot posibilul pentru a nu pierde piața rusă în condițiile introducerii de noi sancțiuni împotriva Rusiei de către mai multe țări, precum și ținând cont de situația din Ucraina.
Propun ca Guvernul și Banca Națională a Moldovei să elaboreze urgent mecanisme de soluționare a următoarelor probleme:
1. Problema efectuării plăților cu Federația Rusă
Noul pachet de sancțiuni prevede deconectarea unui număr de bănci rusești de la sistemul de plăți SWIFT –a băncilor care se aflau deja sub incidența sancțiunilor. În aceste condiții, efectuarea plăților între agenții economici din Moldova și Rusia ar putea fi realizată prin intermediul băncilor rusești rămase în sistemul SWIFT. Dar dacă în viitor toate băncile din Rusia vor fi deconectate de la SWIFT, situația cu plățile va deveni mult mai complicată și trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru. În special, este necesar să fie examinate oportunitățile privind conectarea la sistemul de comunicare financiară, elaborat de Banca Centrală a Rusiei, la care s-au conectat băncile din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Cuba, Germania și Elveția (conectarea băncilor se realizează prin încheierea acordurilor corespunzătoare cu Banca Centrală a Rusiei), precum și oportunități de utilizare a infrastructurii bancare a altor state care nu s-au alăturat sancțiunilor Occidentului împotriva Federației Ruse (de exemplu, China, India).
Trebuie să ținem cont de faptul că soluționarea problemei plăților este extrem de importantă atât pentru fiecare agent economic care-și desfășoară activitatea economică externă cu partenerii din Rusia, cât și pentru asigurarea decontărilor la timp către ”Gazprom” pentru aprovizionarea cu gaze naturale și funcționarea neîntreruptă a sistemului energetic din Moldova.
2. Problema tranzitului de mărfuri prin teritoriul Ucrainei
Riscurile asociate tranzitului de mărfuri prin Ucraina sunt destul de evidente și, cel mai probabil, nu vor scădea în viitorul apropiat.
Prin urmare, este necesar să fie examinate posibilitățile de redirecționare a fluxurilor de trafic ocolind Ucraina – prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus, precum și prin Portul Giurgiulești. Desigur, acest lucru va genera costuri suplimentare pentru agenții economici, care ar putea fi compensate, cel puțin parțial, din sursele bugetare. Logistica transporturilor trebuie elaborată și discutată cu companiile interesate. Trebuie să fie elaborat un pachet de măsuri de sprijin (poate, înlesniri fiscale) pentru companiile care vor fi impuse să suporte cheltuieli mult mai mari pentru a-și furniza mărfurile pe piața rusă.
3. Problema neîndeplinirii obligațiilor contractuale cu întreprinderile din Rusia
O serie de companii moldovenești, care efectuează operațiuni de export-import cu partenerii din Federația Rusă se pot confrunta cu dificultăți în îndeplinirea obligațiilor contractuale din cauza problemelor legate de efectuarea în termen a plăților curente și livrarea mărfurilor. Prin urmare, este necesar de examinat situațiile în care pot ajunge agenții economici din cauza forței majore – obstacole care sunt în afara controlului debitorului în cadrul relațiilor contractuale comerciale.
Camera de Comerț și Industrie a Moldovei este autorizată să elibereze certificate care confirmă situația de “forță majoră” pentru o anumită întreprindere. Certificatul nu scutește agentul economic de îndeplinirea obligațiilor contractuale, ci servește temei pentru ca părțile să accepte modificări în condițiile contractului.
Având în vedere complexitatea evaluării unor astfel de situații din cauza acțiunii factorilor externi, este necesar ca Guvernul Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie să-și coordoneze acțiunile, prin organizarea unor consultări corespunzătoare.
::::::::
Acestea sunt deocamdată primele probleme care apar în activitatea agenților economici și pe care autoritățile moldovenești trebuie să le rezolve în regim de urgență.