Select Page

O nouă zi – un nou ”record”

11.04.2022

Guvernarea actuală a decis în fiecare săptămână să ne ”bucure” cu câte o ”realizare”. Astăzi deja știm că în 2021 a mai fost bătut ”un record”, datoria externă brută a Republicii Moldova a trecut pentru prima dată în istorie de 9 miliarde USD, în creștere cu 656 milioane USD față de 2020. Aproape jumătate din creșterea datoriei externe în 2021 a fost determinată de împrumuturile guvernului, care s-au majorat cu 303 milioane USD. Astfel datoria publică externă a ajuns la 2,6 miliarde USD, record absolut pentru Moldova.

Însă trebuie să menționăm că pe lângă datoria externă, Guvernul activ se împrumută și pe piața internă. Astfel în martie 2022, datoria de stat internă a ajuns la 32,2 miliarde lei, un alt record istoric, în creștere cu 3 miliarde lei față de finele anului 2021, când datoria internă era de 29,2 miliarde lei. Astfel datoria toată a Guvernului în prezent este de 78,8 miliarde lei, în creștere față de anul 2021 cu 5,1 miliarde lei.
Dacă anul trecut Guvernul se împrumuta pe piața internă cu 5,5% anual, în prezent rata dobânzii a crescut deja la 17% anual și cu un trend ascendent. Dacă în buget pentru anul 2022 a fost prevăzută o sumă record de 3 miliarde lei doar pentru plata dobânzilor la credite, atunci în condițiile unor dobânzi de 17% anual această sumă urmează să crească cu cel puțin 300-500 milioane lei, doar în acest an.
Se cere urgent o dezbatere publică cu implicarea opoziției și a tuturor experților indiferent de culoarea politică, pentru a găsi soluțiile de depășire a acestei catastrofe bugetare inevitabile.
Dacă guvernarea nu este gata pentru a face față situației … trebuie să plece benevol și să permită altora să gestioneze eficient crizele cu care se confruntă țara noastră.