Select Page

Moldova poate deveni un hub regional, o punte economică între Vest și Est

14.03.2022

Criza actuală, cauzată de conflictul regional și de sancțiunile economice și politice bilaterale fără precedent, reprezintă o oportunitate pentru țări precum Republica Moldova, care, datorită amplasării geografice și pașilor chibzuiți din partea autorităților, ar putea să-și crească semnificativ performanța economică din contul tranzitului de bunuri şi servicii.

Acesta și alte subiecte le-am discutat astăzi în cadrul unei întrevederi în format online cu colegii din “Delovaia Rossia” – Nonna Kagramanyan, vicepreședinte, șef al Comitetului Executiv al organizației, și Anton Slincenko, director al departamentului de Cooperare Internațională. În cadrul discuției am examinat planul de activitate al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse pentru anul 2022, problemele comerțului reciproc în condițiile actuale și posibilitățile de soluționare a acestora, precum și evenimentele comune pe care intenționăm să le organizăm.
Pierderile economice majore pe care Moldova deja le înregistrează din cauza perturbării fluxurilor logistice și financiare tradiționale pot fi acoperite în mod semnificativ, iar criza poate fi depășită cu rezultate economice pozitive, dacă vor fi respectate următoarele condiții:
  • Moldova va rămâne o țară neutră și nu se va alătura niciunei sancțiuni economice și politice;
  • autoritățile vor face anumite modificări în legislație și alte acte normative, care vor permite rezidenților și nerezidenților Republicii Moldova să profite de situația actuală (suntem pregătiți să prezentăm propuneri în acest sens);
  • BNM, în regim de urgență, va ajuta băncile comerciale și va elabora noi proceduri în scopul de a evita pierderile grave cauzate de suspendarea unor tranzacții și servicii bancare directe între băncile din Republica Moldova și cele din Rusia (multe bănci deja apelează la băncile intermediare din alte țări);
  • în regim de urgență vor fi înlăturate toate obstacolele birocratice interne și se va ajunge la un acord cu partenerii internaționali pentru asigurarea de noi rute de transport sigure (la nord prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia și Belarus; la sud prin Dunăre și Marea Neagră).
Îndemn autoritățile moldovenești să examineze cu seriozitate oportunitățile unice care apar pentru economia noastră în condițiile crizei actuale. Guvernul trebuie să creeze condiții, iar businessul se va ocupa de restul!
Cuvântul „criză”, scris în chineză, este format din două ieroglife. Unul înseamnă „pericol”, celălalt – „oportunitate”. Noi putem și trebuie să beneficiem de oportunitățile existente.