Select Page

Inflația în Moldova, doar ia turații, urmează creșteri în lanț a prețurilor la resursele energetice

10.08.2022

Inflația în Republica Moldova lună de lună bate record peste record, iar acum în iulie a ajuns deja la 33,6%.

Cu acest nivel al inflației Moldova continue să conducă în TOP-ul rușinii, cu cel mai ridicat nivel al inflației din Europa.

Anul 2020 cu cea mai mică inflație din istoria Moldovei pare atât de departe, parcă nici nu am trăit vremuri, când prețurile nu creșteau.

Însă creșterea de prețuri nu se va opri aici. Marele majorări ne așteaptă în următoarele luni. În prezent ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale mult sub prețul de achiziție. Mai devreme sau mai târziu tarifele la gaze vor trebui majorate. Apoi vor urma majorări de tarife la agentul termic, care este produs tot din gaze naturale. Aici se adaugă și prețul la energia electrică, care urmează a fi majorată din motive de creștere a prețurilor de achiziții. Să nu uităm că 25% din energia electrică consumată de noi este produsă în Moldova pe gazul importat la un preț de 12 ori mai mare decât acum un an și jumătate.

Creșterea prețului la gaz și produsele din gaz, trag după sine și majorări de prețuri la lemne și cărbune. Cărbunele deja a ajuns 12 mii lei tona și cel mai probabil va continua să crească în preț în lipsa alternativelor. Prețul la lemne Guvernul încearcă să-l mențină la nivel de 1-1,2 mii lei m3, dar șansele de reușită sunt minime. Moldsilva vinde anula 500 mii m3, iar acum necesitățile reale vor fi de minim 1,5-2 milioane m3. De unde lemne? Tăiem toate pădurile, sau importăm la prețuri majorate.

Următoarele luni inflația va crește strict datorită scumpirii tuturor tipurilor de resurse energetice. Iar aceste scumpiri sunt consecința incompetenței guvernării de a negocia în interesul cetățenilor. Anul acesta populația va plăti scump, pentru ”bucuria” de a avea cel mai incompetent guvern din toată istoria sa.

Inflația în Moldova este fața adevărată a Guvernării.