Select Page

Incompetența guvernării ne duce la un colaps bugetar

29.03.2022

Moldova se află în al 3-lea an de criză: pandemia, criza energetică și acum criza prețurilor la resursele energetice, inputurile în agricultură și cel mai grav la produsele alimentare lovește dur în sistemul finanțelor publice.

Pentru 2022 Guvernul a planificat un buget cu cel mai mare deficit din istoria Moldovei de 15,1 miliarde lei la care se mai adaugă 1,3 miliarde lei sub formă de granturi. Altfel spus din totalul de 65,2 miliarde lei cheltuieli bugetare planificate în 2022, doar 48,8 miliarde lei sau 75% sunt acoperite cu venituri interne. Restul 25% din cheltuieli sau 16,4 miliarde lei depind de capacitatea Guvernului de a atrage granturi și împrumuturi. Ori tocmai aici noi stăm extrem de prost.

Tot suportul politic internațional, care zilnic apare în presă, este dat peste cap de incompetența guvernării de a gestiona treburile țării și de a pregăti proiecte fezabile pentru a fi finanțate din exterior.

Am auzit zeci de declarații privind disponibilitatea partenerilor externi de a ne ajuta, însă în realitate la ziua de azi avem doar 29,1 milioane lei sau mai puțin de 1,5 milioane euro sub formă de granturi. Această sumă reprezintă doar 2% din suma planificată în acest an.

Mult mai prost stăm la capitolul împrumuturi externe. În două luni tot ce a reușit guvernul actual a fost să împrumute 268 milioane lei, însă a trebuit să întoarcă pentru creditele mai vechi 293 milioane lei. Astfel toate granturile obținute de guvern în acest an, au mers la întoarcerea datorilor externe mai vechi.

Iar suma reală obținută din exterior la ziua de azi este egală 3,4 milioane lei sau 170 mii euro. Acesta este prețul incompetenței plătit de noi toți.

Însă cel mai grav stăm la capitolul împrumuturi interne. Aici asistăm la o adevărată catastrofă. În primul rând avem o creștere fără precedent a dobânzilor plătite de guvern pentru împrumuturile interne. Dacă anul trecut Guvernul se împrumuta cu 5,5% anual, acum dobânda plătită de Guvern a crescut de 2,5 și a ajuns la 14% cu o tendință clară de creștere în continuare. În astfel de condiții Guvernul se împrumută doar pentru a întoarce datoriile mai vechi, dar nici asta nu ajută, motiv pentru care Guvernul a fost nevoit să aloce 300 milioane lei suplimentar din veniturile sale pentru întoarcerea împrumuturilor interne mai vechi.

În loc de micșorarea deficitului bugetar, noi cu succes îl majorăm. Altfel spus, nici un leu necesar pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an nu a fost atras, dar din contra am alocat din veniturile bugetare 300 milioane lei pentru plata datoriilor, ceea ce a agravat și mai mult structura bugetară.

Incompetența ne costă scump iar analiza modului cum Guvernul nu gestionează deficitul bugetar și nu poate stabili relații normale cu partenerii externi ne oferă un răspuns clar la întrebarea: de ce Guvernul refuză să ajute agricultorii. Ei nu pot face asta, nu au bani pentru asta și idee nu au cum ar putea să ajute agricultorii în condițiile de incompetență totală și incapacitate de acoperire măcar cu un leu a deficitului bugetar.