Select Page

Încă o dată fac apel către președinte și guvern să chibzuiască și să renunțe la declarații și acțiuni geopolitice în această perioadă dificilă

4.04.2022

Autoritățile noastre nu s-au menținut prea mult timp pe poziția neutralității economice în raport cu Rusia. Tot mai mulți factori demonstrează că puterea va adera la tabăra “șoimilor” geopolitici.

Pierderile Republicii Moldova, provocate de această poziție, sunt inevitabile – creșterea prețurilor la gazele naturale și la energia electrică și, în lanț, la toate celelalte mărfuri, reducerea exportului produselor moldovenești pe piața rusă, scăderea nivelului de trai al populației, a veniturilor mediului de afaceri și încasărilor la buget. Republica Moldova nu doar că ratează noi oportunități economice în conjunctura actuală (de care au beneficiat deja Georgia, Armenia și alte țări), dar va pierde și mii de locuri de muncă.

Apropo, impactul luptei prin sancțiuni împotriva Federației Ruse se resimte deja în țările, care au introdus restricții împotriva acesteia.

Ce a declarat, de fapt, Maia Sandu la conferința de presă din 4 aprilie?

Dacă să expunem succint poziția sa, aceasta s-ar rezuma la următoarele: Republica Moldova nu aderă la sancțiunile împotriva Federației Ruse, dar le susține.

Evident, că o astfel de poziție va fi percepută negativ nu doar de partea rusă, ci și de țările care nu au sprijinit sancțiunile anti-rusești, precum și de numeroase forțe politice din aceleași state UE, care condamnă introducerea lor.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, principalul interes comercial al Republicii Moldova în Rusia se reduce la achiziționarea de gaze. Totodată, guvernul nostru caută activ surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale.

Este pur și simplu o poziție uluitoare în condițiile în care furnizorii alternativi de gaze naturale de pe piața europeană susțin că nu vor putea înlocui livrările concernului „Gazprom”. În loc să se implice în discuțiile cu partea rusă, despre problemele ce țin de prețul contractual la gazele naturale, care constituie deja 1200 de dolari pentru 1 mie de metri cubi (amintim că Serbia le achiziționează cu 250 de dolari), doamna Sandu orientează țara spre identificarea unor surse de alternativă, inexistente.

Președintele ne pregătește să renunțăm la gazul rusesc și să-l înlocuim cu alte surse, neclare, dar oricum, mult mai costisitoare?

Maia Sandu susține că Republica Moldova nu va admite reexportul în Federația Rusă a mărfurilor care cad sub incidența sancțiunilor. Dar, în primul rând, exportatorii din țările Uniunii Europene nu pot exporta astfel de mărfuri în Rusia (prin Republica Moldova sau alte țări) – acest lucru este interzis de autoritățile lor. Prin urmare, președintele Republicii Moldova n-are de ce să facă promisiuni publice privind neadmiterea reexportului mărfurilor, care pică sub incidența sancțiunilor. În al doilea rând, nimic nu împiedică reexportul altor mărfuri din țările europene în Rusia. Reexportul este o practică obișnuită în comerț, utilizată pe larg și legal în lume, inclusiv în Republica Moldova (ponderea acestuia în volumul total al exporturilor noastre este de peste 7%). Dacă, însă, Guvernul Republicii Moldova va împiedica reexportul mărfurilor în Federația Rusă, care nu sunt interzise în UE, acest lucru va fi considerat drept un act al atitudinii neprietenoase a Republicii Moldova față de partenerul nostru din est, cu toate consecințele ulterioare neplăcute.

Încă o dată fac apel către președinte și guvern să chibzuiască și să renunțe la declarații și acțiuni geopolitice în această perioadă dificilă. Este necesar de a acorda o atenție sporită soluționării problemelor economice și sociale interne. Agenții economici au nevoie urgentă de sprijin pentru a face față problemelor cu care se confruntă, altfel, vor falimenta, iar cetățenii noștri sunt interesați de prețurile la energie, mărfuri și servicii, pensii și salarii, dar nu de faptul pe cine și cum noi astăzi îl vom apăra sau acuza, făcând declarații geopolitice.