Select Page

Declarații după ședința de la Curtea de Apel din 31 mai 2022

31.05.2022

1. Mă declar nevinovat, nu recunosc învinuirile procurorilor și calific acest dosar ca fiind fabricat la comandă politică. Repet, acest dosar reprezintă o răfuială politică din partea actualului regim de guvernare și în special din partea principalului meu oponent politic din ultimele 2 scrutine prezidențiale Maia Sandu, care a capturat toate instituțiile în stat, inclusiv justiția. În presă există mai multe secvențe unde Maia Sandu cerea, încă prin 2017 și mai târziu, ca Igor Dodon să fie judecat și închis. Deci dosarul împotriva mea este planul ei de ani de zile, din răzbunare, dar și din interese geopolitice.

2. Nu am încredere în procurorii care conduc aceasta urmărire penală. Mai întâi, pentru că ei execută o comandă politică și urmăresc inclusiv denigrarea imaginii mele, altfel nu ar fi făcut manipulări cu datele, nu ar fi făcut scurgeri de probe în presă chiar în timpul percheziției și nu ar fi interpretat cu rea intenție prezența biletelor de zbor, procurate de mine înainte de deschiderea dosarului penal și multe altele. Plus la aceasta, procurorii pe caz nu au nici experiența legală necesară de a fi procurori anticorupție (au un stagiu de 3 ani în loc de 4 conform legii), nemaivorbind de lipsa unei pregătiri profesioniste pentru a instrumenta așa dosare de rezonanță. Avocații mei deja au fixat mai multe greșeli grave în procesul anchetei. De aceea, am cerut și insist în continuare pe recuzarea procurorilor și pe substituirea acestora cu unele persoane mai integre, neafiliate politic, cu experiență profesională solidă.

3. Eu sunt conștient că urmează o perioadă destul de lungă de justiție televizată, inclusiv vor fi organizate falsuri și scurgeri de probe din dosar, cu foto și video din arhiva familiei, pentru show-uri publice, filmări cu drona asupra casei mele și a rudelor, presiuni psihologice asupra apropiaților. Toate acestea cu scopul de a denigra imaginea mea și pentru ca guvernarea să-și poată motiva în mod artificial persecuția politică împotriva mea. Vreau să le transmit cu această ocazie un mesaj celor de sus. Dacă aveți ura asta patologică, orientați-o doar asupra mea, nu vă bateți joc și de rudele mele prin penitenciare și prin alte presiuni psihologice.

4. Mulți se întreabă, de ce acest dosar politic a fost deschis anume acum și de ce am fost reținut cu mascați înarmați? Pentru că Moldova a ajuns la limita sărăciei, iar guvernarea vrea să înlăture orice pericol din partea opoziției sau din partea cetățenilor revoltați. Există și un factor geopolitic la mijloc, pentru că guvernarea se apropie tot mai mult de NATO, se pregătește să devină parte a conflictului armat din Ucraina, și nu vrea ca cineva de pe loc să o împiedice să facă aceasta.

De asemenea, guvernarea PAS încearcă să sustragă atenția cetățenilor de la situația apocaliptică din economie și domeniul social, de la creșterea prețurilor și tarifelor. Soluția lor pentru eșecul în guvernarea țării este să le ofere oamenilor o telenovelă – „cazul Dodon”. Dar oamenii înțeleg foarte bine ce se întâmplă și cum guvernarea și Maia Sandu personal le spune minciuni.

5. Am un mesaj și către cetățeni. Să știți că în pofida tuturor fărădelegilor și a răfuielilor politice bazate pe frustrările și ura din partea puterii politice, eu declar că nu voi ceda, voi ține piept la toate presiunile și provocările și voi demonstra nevinovăția mea și a celor apropiați în instanțele de judecată naționale și/sau internaționale. Indiferent de cât timp va fi necesar pentru aceasta.

Și nu uitați că vremurile acestea se vor schimba, mai devreme sau mai târziu, și noi cu toții vom reveni la normalitate și în economie, și în viața socială, și în politică, și în justiție. Sunt convins de asta și știu ce spun.

Totul va fi bine!

Moldova are viitor!!!