Select Page

De la creșterea prețurilor la gazele naturale și benzină guvernul încasează în bugetul de stat din buzunarul cetățenilor cu cca 4 mlrd. lei mai mult ca în anii precedenți

18.05.2022

Inflația în Republica Moldova a ajuns la 27%, record absolut în Europa, însă nimeni la modul serios nu discută despre sursa inflației în Moldova și cine sunt cei care contribuie la creșterea acesteia.

Este cunoscut faptul că produsele energetice au o contribuție majoră la rata inflației, însă un fapt mai puțin cunoscut este rolul Guvernului în accelerarea inflației.

Pe segmentul gazelor naturale, datorită incompetenței și amatorismului actualei guvernări, Moldova a plătit în luna aprilie 1.193 USD/1000m3 – un record absolut pentru noi – și de 10 ori mai scump decât în trimestrul IV în 2020, când prețul a fost de 115 USD/1000m3.

Această creștere a prețului duce la creșterea cheltuielilor de import a gazelor naturale, care în acest an, în condiții favorabile vor fi nu mai mici de 950 milioane USD, sau cu 780 milioane USD mai mult decât acum doi ani. Această creștere de cheltuieli este acoperită din rezervele valutare ale țării, care în jumătate de an s-au redus deja cu 550 milioane USD și continuă să scadă.

Evident, pe lângă epuizarea rezervelor valutare, mai avem două efecte negative: utilizarea banilor publici, pentru compensații, precum și majorarea tarifelor pentru populație. Tarifele la gazele naturale în jumate de an au crescut de la 4,2 lei/m3 de gaze la 14,06 lei/m3, iar la finele anului, în cel mai bun caz, tariful la gazele naturale pentru populație va crește până la 24 lei/m3 (real pot ajunge și la 30-35 lei/m3).

Ceea ce nu se discută în spațiul public, este faptul că cu cât tariful la gazele naturale este mai mare, cu atât guvernul încasează mai mulți bani sub formă de TVA. Dacă la tariful de 4,2 lei/m3 de gaze Guvernul încasa 400 milioane de lei în buget anual, atunci la tariful actual încasările au crescut cu un miliard de lei, până la 1,4 miliarde lei, iar odată cu majorarea tarifelor, încasările Guvernului vor trece ușor peste 2,5 – 3 miliarde lei anual. De fapt, prin aceste majorări de încasări Guvernul contribuie direct la accelerarea inflației.

Similar cu gazele naturale, stau lucrurile și pe piața produselor petroliere, care bat record după record.

Astăzi benzina se comercializează cu 29,78 lei/litru, iar motorina cu 27,56 lei/litru, cea ce este cu 50% și respectiv 70% mai scump decât până la implementarea noii formule de calcul. Însă, iarăși, ca și în cazul precedent, nimeni nu discută despre contribuția guvernului la creșterea prețurilor.

Guvernul anual majorează accizele la benzină și motorină. Spre exemplu în acest an, acciza la benzină s-a majorat cu 44 bani/litru, de la 4,87 lei/litru în 2021 la 5,31 lei/litru în acest an. Acești bani, în loc să meargă în fondul rutier pentru reparația drumurilor, cea mai mare parte merge direct în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

Suplimentar la accize Guvernul mai incasează și 20% TVA. Respectiv, cu cât este mai mare prețul la benzină, cu atât sunt mai mari incasările Guvernului din TVA, ceea ce duce la accelerarea inflației.

Dacă în 2019 Guvernul încasa câte 7,13 lei pentru fiecare litru de benzină vândută, atunci în luna mai 2022, Guvernul încasează 10,28 lei/litru, sau cu 3,15 lei mai mult pentru fiecare litru. Astfel, de la produsele petroliere Guvernul va încasa în acest an circa 2,5 miliarde lei suplimentar sub formă de accize și TVA majorat comparativ cu anul 2019.

Aceste 2,5 miliarde lei sunt plătite de noi ca cost suplimentar de 3 lei pentru fiecare litru de benzină sau motorină procurată și evident, contribuie substanțial la accelerarea inflației.

De fapt, prin miopia fiscală, guvernul creează presiuni suplimentare cetățenilor la prețurile și așa exagerate la resursele energetice și este un contribuitor substanțial la majorarea inflației din Moldova.