Select Page

De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile

8.04.2022

Există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise, oricât s-ar strădui actuala Guvernare-marionetă de la Chișinău.

De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile.

De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe așa ca și in anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului.

Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav.

Oare guvernarea asta are simțul măsurii, are simțul riscului? Oare înțelege că poporul are o limită a răbdării?

Doamnelor și domnilor politicieni,

Noi, în aceste vremuri deloc bune, în aceste vremuri grele și dificile pentru țară și pentru întreaga regiune, trebuie să păstrăm obiceiurile și tradițiile sociale pe care le-am urmat de zeci de ani, pentru că în așa mod societatea moldovenească își mai poate asigura stabilitatea, echilibrul și coeziunea, așa fragile cum sunt ele. Simbolurile și practicile încetățenite au puterea să ne mențină încă în normalitate.

Însă dacă guvernarea PAS și președinta Maia Sandu personal vor încerca să frângă în mod brutal și radical modul nostru de a fi și de a gândi, dacă ei vor încerca să calce în picioare memoria colectivă și libertatea noastră de a ne exprima, atunci societatea moldovenească riscă să izbucnească și să alunece în răzmerițe și revolte interne, cum n-au mai fost în ultimii treizeci de ani. Iar responsabili de consecințele grave vor fi cei de la guvernare, care în loc să calmeze spiritele, provoacă azi în societate ură, dezbinare și conflicte.

Voi deja v-ați bătut joc de 7 Aprilie, introducând cenzura politică anume în această zi. Voi și acest simbol al dreptei, al tinerilor revoltați din 2009, l-ați murdărit și ați corupt idealurile lor.

E timpul să vă opriți din erori și din abuzuri.

Vă îndemn să vă gândiți la interesele naționale și la oamenii acestei țări și să nu mergeți pe mâna străinilor care vor să transforme Moldova în poligon geopolitic și militar.

Vă îndemn să nu atentați la Neutralitatea Republicii Moldova și nu cumva să încercați să acceptați extinderea NATO pe teritoriul Moldovei.

Vă îndemn, de asemenea, să nu faceți jocurile celor care vor să certe Chișinăul cu Tiraspolul, pentru a genera un nou conflict pe Nistru. Poate că unor forțe din străinătate le convine așa un scenariu, dar Moldova are alt țel – să reîntregească odată și odată teritoriile noastre separate acum 30 de ani.

Doamnelor și domnilor de la guvernare, lăsați în pace memoria istorică a acestui popor, lăsați în pace Ziua Victoriei, Neutralitatea și Identitatea noastră moldovenească. Mai bine ocupați-vă de economie, de prețuri, de pensii și salarii, ocupați-vă de nevoile fermierilor și ale exportatorilor, ocupați-vă de susținerea medicilor și a învățătorilor.

Nu distrugeți ceea ce a mai rămas în această țară după 30 de ani de tranziție dureroasă. Lăsați oamenii în pace și ocupați-vă de promisiunile voastre electorale foarte generoase, sau, dacă nu sunteți în stare decât de provocări și isterii, fiți gată să plecați.