Select Page

Credem realităților moldovenești sau optimismului guvernării și promisiunilor FMI-ului de la Washington?

1.04.2022

Adresez această întrebare, fiindcă ceea ce vedem nu se împacă deloc cu ceea ce ni se spune din străinătate. Guvernarea de la Chișinău este relativ optimistă anunțând o creștere economică de 0,3% în acest an, creșterea exporturilor cu 4,5%, a investițiilor cu 5% și alte prognoze extrem de optimiste.

În realitate, Moldova intră în depresiune economică. Și din păcate, suntem nevoiți să constatăm acest fapt foarte trist pentru cetățeni și pentru țară, pentru noi toți.

Astăzi, economia Moldovei se află în derivă, în mare declin și perspectivele sunt sumbre, cauzate de incapacitatea guvernării de a reacționa eficient la provocări.

Iată doar câteva indicii de ordin economic și financiar și pronosticuri pe care deja le putem face .

Anul 2022 a început destul de sumbru și perspectivele sunt și mai pesimiste. Anticipăm o scădere a PIB-ului cu cel puțin -2%. Cauza principală va fi determinată de reducerea Producției Agricole Globale cu minim 5 miliarde lei și asta în cel mai bun caz. Lipsa suportului din partea Guvernului riscă să compromită lucrările de primăvară, iar reducerea poate fi de până la 10 miliarde lei. Dacă în 2021 Moldova a înregistrat cea mai mare creștere a producției agricole din ultimii 70 ani, în 2022 riscăm să ne confruntăm cu o scădere a producției agricole.

Totodată consumul populației se va tempera enorm, adică se va diminua din câteva motive: politica BNM de a reduce creditarea, frica de criză și revenirea după consumul excesiv din 2021.

Reducerea consumului populației va afecta activitatea economică și va crea probleme majore încasărilor în bugetul de stat. Piața imobiliară după o creștere fără precedent în ultimii 14 ani în 2022 intră într-o stagnare, iar ramura construcțiilor a fost motorul dezvoltării în ultimii 3 ani. Războiul și lipsa unor proiecte investiționale va lovi puternic asupra exporturilor moldovenești, care în 2022 cel mai probabil vor înregistra o scădere ușoară de 5-7%. Sunt principalii factori, care vor afecta creșterea noastră economică.

În valoarea nominală salariul mediu pe economie în Moldova în 2022, cel mai probabil va ajunge la 10.300 lei/lună, dar asta cu tot cu impozite. Salariul mediu primit de oameni în 2022 va fi sub 8.600 lei/lunar. Însă dacă ținem cont de faptul că rata inflației va fi de minim 22% în acest an, atunci, salariul real în 2022 va scădea față de anul trecut cu 10%. Este cea mai mare scădere a puterii reale de cumpărare din ultimii 23 ani. Ultima dată veniturile populației s-au prăbușit atât de puternici în ”renumitul” 1999.

Unicul domeniu unde cel mai probabil vom înregistra creștere sunt importurile. Iar creșterea va fi însoțită de scumpirea produselor de import, la resursele energetice, la produsele alimentare, la imputurile pentru agricultură și la restul bunurilor. De fapt, noi în 2022 vom consuma mult mai puțin, dar vom plăti mult mai scump. Cresc scumpirile, nu și consumul.

Anul 2022, după cum am menționat și anterior este al 3-lea an de criză, iar criza este aprofundată nu doar de contextul internațional nefavorabil, dar și de o guvernare dezorientată și incompetentă, care idee nu are ce să facă și se orientează după sugestii care vin din exteriorul țării și sunt elaborate în interes străin, nu în interes național.

În 2021, au exista supravenituri bugetare și guvernarea a reușit să astupe toate problemele cu bani din buget. Anul acest bani deja nu mai sunt și noi putem vedea clar că guvernarea nu are soluții concrete și va miza doar pe împrumuturi interne și din exterior.

Țara noastră, care trăiește din ce în ce mai greu și se împrumută din ce în ce mai mult.

Sunt necesare modificări radicale iar actuala guvernare nu le poate asigura.