Sezonul 2022/23 populația Moldovei îl începe cu un tarif la gazele naturale de 6 ori mai mare decât un an în urmă (29,3 lei comparativ cu 4,57 lei pe timpul guvernării socialiste), dar și cu riscul creșterii în continuare a prețului la energie electrică, care poate ajunge să fie de până la 5 ori mai scumpă decât acum un an în urmă (7-8 lei față de 1,67 lei in 2020).
Am spus-o și sunt nevoit să o mai repet: incompetența guvernării ne costă pe fiecare în parte extrem de scump. Pentru majoritatea familiilor din Moldova factura la gaz și energie electrică din această iarnă va fi mai mare decât venitul lor mediu lunar. Altfel spus, toate veniturile lunare ale majorității familiior moldovenești nu vor ajunge pentru achitarea gazului și electricității, iar de alte cheltuieli nu mai rămân bani.
Consumul mediu anual al Moldovei în ultimii doi ani a fost acoperit în proporție de 24% de producția locală, 71% procurări fiind din stânga Nistrului și 5% importuri din Ucraina. În acest an pentru primele 8 luni importurile din Ucraina au crescut până la 8,5% din contul reducerii producției locale.
În perioada de iarnă, producția locală poate fi crescută până la 35-40% în condițiile că vom avea gaze naturale. Să nu uităm însă că energia electrică locală deja este 220 USD/MW sau de aproape 4 ori mai scumpă decât energia electrică de la Cuciurgan, și cu riscul creșterii în continuare a prețului la energia locală.
Guvernul României a decis alocarea la preț preferențial a volumelor de energie electrică, în locul celei importate din Ucraina, dar să nu uităm că România de mai mulți ani este importator NET de energie și această subvenționare este una limitată. (Conform surselor oficiale – https://www.transelectrica.ro/ro/web/tel/omepa – în România diferența între consum și producere în aceasta noapte a fost de cca 700 MW). Drept urmare, pentru necesitățile de urgență Moldova deja procură energie electrică din România cu până la 348 EURO/MW.
Sistarea livrărilor din Ucraina și reducerea de cel puțin două ori a livrărilor din stânga Nistrului va impune Moldova să procure energie electrică locală și procurări pe contracte de urgență. În consecință estimăm că cel puțin 60% din energia consumată de Moldova în această iarnă va fi procurată la un preț mediu de circa 220-250 USD/Mw sau mai mult.
Această creștere de 4 ori a prețului de achiziție la o parte considerabilă de energie electrică va determina majorarea de tarif câteva ori. În cel mai scurt timp furnizorii de enerigie electrică vor veni la ANRE și vor solicita majorarea de tarif de până la 7,0-8,0 lei/Kw, ceea ce înseamnă o creștere a facturi de 5 ori comparativ cu acum un an.
Asta va ruina financiar și domeniul afacerilor, și instituțiile statului, și majoritatea familiilor din Moldova, cu excepția poate a baronilor din PAS și a celor finanțați din rețeaua Soros pentru a face în continuare propagandă despre „vremurile bune”.
Maia Sandu, lasă călătoriile peste hotare și plimbările pentru PR prin târguri și păduri. Apleacă-te la vaietele oamenilor simpli, care îngheață pe întuneric și nu mai au cu ce procura de mâncare. Iar dacă nu sunteți capabili să salvați oamenii de la sărăcia și mizeria din acești ani, plecați. Plecați acum, de bună voie, cât nu s-a ridicat toată țara, din toate raioanele și din toate categoriile sociale, să vă dea afară cu mături și furci.
Maia Sandu și rețeaua PAS, luați exemplu de la prim-ministra britanică Liz Truss, care a plecat când și-a dat seama că nu se isprăvește. Nu chinuiți lumea cu prezența voastră incompetentă.