Select Page

Toată responsabilitatea pentru regresul economic și genocidul social cade pe umerii președintelui RM și partidului său PAS

30.11.2021

Am convocat o ședință de lucru cu deputații socialiști, în cadrul căreia am analizat detaliat principalele proiecte de legi ce urmează a fi aprobate în lectură finală, în perioada următoare. Este vorba despre politica fiscală, bugetul de stat și alte legi cu impact social major.

Constatăm, cu regret, că guvernarea stopează toate beneficiile sociale aprobate de socialiști pe parcursul ultimilor ani: se anulează indexarea pensiei de 2 ori pe an care era efectuată la 1 aprilie și 1 octombrie, se anulează achitarea de 2 ori pe an a ajutorului unic către pensionari (experiența anului 2020 – 700 lei în ianuarie și 900 lei în octombrie, 2021 – 1000 lei de Paște), se majorează vârsta de pensionare.

Sub aspect economic niciunul din programele de infrastructură importante, implementate cu succes de către guvernarea socialistă, nu va fi continuat de guvernarea PAS pe parcursul anului viitor. Astfel, în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 nu sunt alocate mijloace pentru continuarea programului “Drumuri bune pentru toți” în cadrul căruia, pe parcursul anilor 2020-2021, au fost renovate porțiuni de drum în toate satele din țară.

De asemenea, nu este prevăzută nicio măsură pentru susținerea domeniului de afaceri (inclusiv pentru perioada pandemică), cum ar fi: cota zero la impozitul pe venitul reinvestit al agenților economici, subvenționarea dobânzilor pentru împrumuturile și creditele atrase de agenții economici, reducerea cotei TVA pentru sectorul HORECA, instituirea mecanismului de subvenționare a creării locurilor de muncă prin finanțarea suplimentară a salariilor în cazul angajării tinerilor, cetățenilor aflați peste hotare și persoanelor cu dizabilități, etc.

Niciuna din propunerile opoziției nu a fost luată în calcul de către guvernarea actuală. În această situație este evident că noi nu vom susține aceste proiecte, iar toată responsabilitatea pentru regresul economic și genocidul social cade pe umerii președintelui RM și partidului său PAS.