Select Page

Renunț la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova

18.10.2021

Astăzi in cadrul unui briefing am anunțat câteva anunțuri importante despre activitatea de mai departe a Partidului Socialiștilor, inclusiv despre activitatea mea politică.
Peste două luni, în decembrie, se vor împlini 10 ani de când am venit la conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și în această perioadă noi împreună cu echipa am înregistrat toate rezultatele și victoriile posibile din politica moldovenească. În 10 ani, noi am obținut, rând pe rând, rezultate politice impresionante. Am avut cea mai mare fracțiune parlamentară invingind in alegerile parlamentare din 2014 și 2019, am câștigat funcția de șef de stat în 2016, am avut un președinte de Parlament socialist, un prim-ministru numit de socialiști, avem și azi un primar de Chișinău din echipa socialistă, candidatura susținută de socialiști a învins de doua ori la alegerile bascanului din Gagauzia și avem sute de conducători în satele și raioanele țării.

Atunci, în 2011, când abia ne lansam, Partidul Socialiștilor era invizibil în sondajele sociologice. Azi, în 2021, la doar zece ani distanță, Partidul Socialiștilor este deja o formațiune care a făcut istorie. Asta demonstrează că managementul de partid, hotărârea cu care am acționat în cele mai dificile situații și mesajele noastre au fost corecte. În 10 ani noi am avut multe victorii, am avut și eșecuri, și pierderi, dar per ansamblu noi ne-am impus ca un partid puternic și de succes. Și vreau să subliniez că noi continuăm să fim și de acum încolo cea mai serioasă forță politică de stânga și a doua cea mai influentă forță politică din Moldova.

Și vreau aici să le transmit tuturor un mesaj foarte clar – Partidul Socialiștilor va înregistra și alte victorii importante în anii care vin, fiindcă azi tot mai multă lume înțelege, prin comparație, că pe timpul socialiștilor era mai bine. Echipa noastră era mai profesionistă, mai responsabilă, iar problemele și crizele erau rezolvate prompt și eficient, fără ca noi să dăm vina pe alții. Și în economie, și în energetică, și în combaterea pandemiei, când încă nu erau vacinuri, noi mereu am găsit soluții în fața oricărei urgențe. Noi am avut o guvernare anti-criză foarte eficace. Și abia acum, post-factum, multă lume înțelege acest lucru și începe să aprecieze la justa valoare calitatea și prestația socialiștilor la conducerea țării. Iată de ce eu sunt sigur că Socialistii vor reveni în cele din urmă la guvernare, noi vom reveni să salvăm țara în momentul când oamenii vor pierde ultima speranță că mai există o salvare. Și acest eveniment se poate întâmpla mult mai devreme decât își închipuie actuala guvernare.

Dar noi știm că nu e suficient să fim cei mai buni, cei mai profesioniști și cei mai responsabili. Pentru a reveni din nou la putere, la următoarele alegeri locale, parlamentare și prezidențiale, sau mai devreme, noi trebuie să știm să ne adaptăm schimbărilor din societate. Și acesta este planul socialiștilor pentru următoarea etapă – să facem unele schimbări în structura de partid, să lucrăm în teritoriu, să fim mai convingători în comunicarea cu cetățenii și să atragem simpatiile lor. Asta ne propunem – să facem reformele necesare pentru a deveni și mai buni.

Noi astăzi am petrecut ședința Consiliul Executiv al PSRM unde am discutat despre Congresul extraordinar al partidului care va avea loc exact peste două luni, pe 18 decembrie. La acel congres vor fi operate unele schimbări esențiale la statutul și programul partidului.

Mai întâi de toate, la propunerea mea partidul va trece la o nouă formulă de conducere. PSRM va fi condus de un organ colegial format din 5 membri ai Comitetului Executiv, din rândul cărora va fi ales secretarul executiv al partidului. Această formulă ne va permite să distribuim responsabilitățile în cadrul conducerii partidului și să lucrăm mai profund pe fiecare domeniu de activitate în parte.

Astfel am propus ca Postul de președinte al partidului sa fie anulat, dar se va păstra funcția de Secretar Executiv al PSRM.

Prin urmare, la Congresul din decembrie eu îmi voi finaliza mandatul de președinte al PSRM, dar voi rămâne în partid, voi rămâne alături de echipa pentru a pregăti revenirea socialiștilor la putere. Se va schimba forma activității mele politice, dar scopurile rămân aceleași. Unii colegi au propus să preiau funcția de președinte de onoare al PSRM, dar aceste detalii vor fi decise la congres.

Tot la congres noi vom face modificări la programul politic al partidului, cu accent și mai puternic pe interesele naționale ale țării și ale poporului. Partidul va pleda și mai ferm pentru suveranitatea și statalitatea moldovenească, pentru interesele producătorilor autohtoni și a cetățenilor moldoveni, pentru păstrarea valorilor tradiționale, pentru un statut permanent de neutralitate recunoscut la nivel internațional, pentru reîntregirea țării cu acordarea unei largi autonomii regiunii transnistrene, pentru securitatea energetică. Noi vom pleda pentru o politică externă echilibrată bazată pe parteneriatul strategic cu Federația Rusă și relațiile pragmatice cu UE, așa cum sunt prevăzute în acordul de asociere.

Nu trebuie să vă mire aceste schimbări pe care le pregătim, fiindcă orice partid politic are nevoie de reforme la un anumit interval de timp, dar în mod special după participarea la guvernare, iar noi înțelegem asta și venim cu schimbări reale. Întrebați-vă mai bine dacă alte partide sunt gata să urmeze exemplul nostru și dacă ele sunt gata să facă schimbări de conducere, de statut și de program în acord cu timpurile noi.

O altă decizie pe care am luat-o azi și am discutat-o cu colegii este renunțarea mea la mandatul de parlamentar. Colegii au acceptat argumentele mele.
De aceea, vă declar că eu renunț la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar cererea corespunzătoare va fi transmisă in următoarele zile secretariatului Parlamentului.

Renunțarea la mandatul de deputat are câteva raționamente.

În primul rând, eu cred că rolul meu ca lider de opoziție e cu totul altul în noile circumstanțe. Eu consider ca pot fi mult mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici in afara parlamentului. Colegii mei din PSRM se vor ocupa de activitatea legislativă, eu însă am de gând să fiu mult mai activ în comunicarea cu cetățenii și să promovez mesajele Partidului Socialiștilor. Voi vizita mult mai des raioanele țării, voi discuta cu oamenii, voi cunoaște mai bine problemele lor, îi voi ajuta. Cu alte cuvinte, voi avea o agendă populară la 100%. Lucrul de parlamentar eu îl schimb pe un lucrul mai dinamic alături de popor, producătorii autohtoni și cu asta am de gând să mă ocup în următorii ani.

În al doilea rând, în contextul atacului guvernării asupra independenței Procuraturii, vreau să demonstrez că nu mă tem de persecuții și nu mă ascund după imunitatea parlamentară, iar dacă puterea are în plan să fabrice împotriva mea dosare politice, eu voi da o luptă politică directă, ca un simplu cetățean.

În al treilea rând, eu îmi propun să consolidez din nou relațiile economice cu Federația Rusă, o relație abandonată complet de actuala guvernare cel puțin la aceasta etapa. Din cauza blocajului în dialog cu Moscova, vedeți ce avem. Toate realizările și beneficiile obținute anterior in relațiile bilaterale cu Federatia Rusa au fost practic spulberate. Nu s-a reușit prelungirea preferințelor comerciale pentru exportatorii moldoveni care aduceau anual beneficii producătorilor autohtoni de zeci de mln $, nu exista la nivel de de stat o politica clară de suport pentru moldovenii aflați in Rusia, nu se dorește colaborarea cu Federația Rusa in lupta cu pandemia iar asigurarea cu vaccin rusesc anti-covid nu mai este o prioritate pentru guvernarea de la Chisinau, chiar și participarea noastră in calitate de observator in Consiliul Economic Euroasiatic nu se valorifica și este boicotată de actuala guvernare.

Pentru a consolida mai eficient relațiile cu Federația Rusă, am acceptat invitația să conduc „Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor”, fondatorul căreia din partea rusă este „Delovaya Rossiya”, cea mai mare asociație de afaceri din Federația Rusă care unește 7 mii de membri cu o cifra de afaceri de circa 40 de miliarde de dolari și cu peste 3 mln de angajați in diferite sectoare.

Atât economia Republicii Moldova, cât și antreprenorii moldoveni vor avea de câștigat de la apropierea țării noastre de această mare organizație. Vreau să menționez că „Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor” a fost deja creată și a fost înregistrată la Chișinău în iunie anul acesta, iar principalele direcții ca șef al noii asociații de afaceri vor fi dezvoltarea relațiilor economice bilaterale între Republica Moldova și Federația Rusă, atragerea investițiilor rusești în Moldova, asistența antreprenorilor moldoveni în stabilirea contactelor cu partenerii ruși, suport pentru tinerii antreprenori in lansarea diferite Start-Up, lansarea si susținerea diferite proiecte socio-umanitare.

Așadar, stimați cetățeni, stimați jurnaliști, de acum încolo vom avea subiecte noi de comunicare și eu voi fi iarăși prezent cu mesajele mele politice în spațiul public. Nu voi fi deputat, dar voi fi mult mai implicat și mai activ în domeniul politicii reale, voi fi alături de preocupările oamenilor. Și așa cum v-am promis, voi face tot posibilul să revenim împreună cu Partidul Socialiștilor la putere, pentru a scoate Moldova din criza totală pe care a provocat-o acest regim politic de dreapta.