Select Page

Doar dialogul va permite Republicii Moldova să depășească această criză politică și constituțională de proporții!

24.02.2021

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova constată, cu regret, că din cauza poziției șefului statului, țara noastră intră într-o criză politică și constituțională profundă. Efectele negative ale acestei crize se fac deja simțite în toate domeniile vieții, inclusiv prin scumpirea repetată a carburanților, care provoacă noi creșteri de prețuri în lanț, nemulțumiri sociale și proteste.

Președinția sfidează în mod repetat Legea Supremă a statului, ceea ce nu poate rămâne fără consecințe grave pentru Republica Moldova. Criza în care ne împinge insistent președintele Maia Sandu afectează în mod acut domeniile social și economic, ca urmare, se înrăutățește viața fiecărui cetățean al țării. Aprofundarea și prelungirea perioadei în care Moldova se va afla în totală incertitudine doar vor accentua problemele pentru oameni. Toate acestea vin pe un val nou în creștere de pandemie, care lovește puternic țara noastră.

Sloganurile populiste și cuvintele frumoase, cu puternic iz electoral și pronunțate accentuat în luări de cuvânt în fața camerelor TV, nu ajută la nimic în soluționarea problemelor cetățenilor. Este bine știut că populismul în perioadele de criză doar amplifică loviturile pe care le primesc oamenii simpli, cei la care trebuie să se gândească în mod prioritar politicienii și, în special, demnitarii. Poporul, însă, constată că președintele țării este axat în mod exclusiv pe interese înguste de partid. Visul Maiei Sandu este să-și mărească numărul de deputați ai PAS, iar pentru aceasta este gata să calce repetat pe normele constituționale, să scuipe pe lege și chiar să dea foc la țară.

În scopul depășirii cât mai rapide a situației de criză, PSRM reiterează deschiderea la dialog cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare. Scopul nostru este de a găsi soluția cea mai eficientă pentru depășirea acestei crize și luarea măsurilor urgente pentru a îmbunătăți viața de zi de zi a cetățenilor. Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe un dialog. Aceasta așteaptă de la noi majoritatea cetățenilor țării.

Totodată, cerem PAS și Maiei Sandu să înceteze imediat atacurile la adresa Curții Constituționale, pentru decizia pronunțată marți, 23 februarie, să înceteze acțiunile de subminare a statului de drept și acțiunile de uzurpare a puterii în stat. Numai un uzurpator își poate permite să înlocuiască prin sine Constituția unei țări.

În următoarele zile, PSRM va convoca ședința Consiliului Republican al formațiunii, pentru a decide următoarele acțiuni.