Select Page

De astăzi, Moldova achiziționează gaze la prețul pe piața spot. Pentru țara noastră, aceasta înseamnă circa 700-800 de dolari pentru 1000 m.c.

1.10.2021

Anume acest lucru prevede prelungirea acordului la preț de piață, iar prelungirea acordului pentru doar o lună implică riscuri suplimentare de incertitudine în toiul sezonului de încălzire. 

Menționez că dacă s-ar fi reușit prelungirea contractului în condițiile în care am convenit în anul 2019 (negocierile din luna septembrie 2019 dintre președinții Republicii Moldova și Federației Ruse), Moldova ar fi primit gaze în trimestrul 4 al anului 2021 la un preț de cel mult 250 de dolari (o diferență de cel puțin 3 ori).
Putea fi și altfel?
Da, desigur, și unele țări au reușit acest lucru (Ungaria, Serbia ș.a.)
Pentru aceasta, președintele și guvernul Moldovei trebuiau să inițieze negocieri cu „Gazprom” încă la începutul lunii august, imediat după ce a fost numit noul guvern, dar să nu facă declarații politice tari și să paseze responsabilitatea pe alții.
În aceste condiții, guvernul trebuie să elaboreze și să adopte în regim de urgență mecanisme de compensare pentru cetățeni în legătură cu creșterea vertiginoasă inevitabilă a tarifelor la gaze, ceea ce va implica și creșterea tarifelor la energia electrică, energia termică ș.a. Socialiștii au elaborat deja un astfel de proiect de lege și îl vor propune spre examinare în parlament.