Select Page

Astăzi, marcăm ziua înființării Autonomiei Găgăuze în componența Republicii Moldova

23.12.2021

Acum 27 de ani, la 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). Astfel, pentru prima dată pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, a fost soluționat pașnic un conflict național. Acest lucru a devenit posibil atunci când la cârma Republicii Moldova a venit o conducere înțeleaptă și responsabilă, care a avut scopul să rezolve problemele prin dialog și nu prin confruntări. 

Deja de mai bine de un sfert de secol, găgăuzii consideră Moldova Patria lor. Locuitorii Găgăuziei, într-o măsură oarecare sunt mai patrioți decât mulți alți locuitori din centrul țării și, cu atât mai mult, decât guvernarea actuală.

Sunt sigur că găgăuzii vor apăra până la urmă independența și neutralitatea Moldovei, ei nu vor accepta niciodată lichidarea statalității moldovenești și aderarea la NATO. Găgăuzii nu vor admite niciodată ruperea relațiilor cu Rusia – partenerul strategic principal al Republicii Moldova. În același timp, eu am convingerea că Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, adoptată la 23 decembrie 1994, trebuie să fie realizată în măsură deplină.

Le doresc locuitorilor Găgăuziei pace și prosperitate în casa noastră comună – Republica Moldova.