Select Page

În semn de recunoaștere deosebită a meritelor

8.12.2020

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Moldova, E.S., Anatolii Kalinin. Oficialii au examinat mai multe chestiuni legate de interacțiunea dintre țările noastre în cele mai importante domenii.

Interlocutorii au menționat dialogul productiv dintre Moldova și Belarus la nivelul conducerii de vârf, ținând cont de schimbul intensiv de vizite la nivel de șefi de stat și de guvern, precum și cooperarea activă pe platformele CSI, Uniunii Economice Eurasiatice și ale altor organizații internaționale. În context, părțile au discutat despre agenda ședinței online a Consiliului Economic Eurasiatic Superior (Moldova este țară observator pe lângă UEEA) și a Summit-ului Comunității Statelor Independente.

„Am constatat existența unui potențial nevalorificat la justa valoare în domeniul comercial-economic. Astfel, în ultimii ani, se constată scăderea schimbului de comerț reciproc (de la 225 milioane de dolari în anul 2017 până la 212 milioane în anul 2019), inclusiv diminuarea indicatorilor privind exporturile de mărfuri moldovenești pe piața belarusă și creșterea importurilor din Belarus. În lunile ianuarie-septembrie 2020, schimbul de comerț a constituit 130 milioane de dolari, dintre care exporturile moldovenești au însumat 48 de milioane. În legătură cu aceasta, am subliniat importanța realizării depline a potențialului de cooperare în domeniul agroalimentar, de încheiere și realizare a contractelor pe termen lung pentru livrarea produselor din legume și fructe din Moldova pe piața belarusă”, a specificat Președintele Moldovei.

Pe finalul întrevederii, Ambasadorul Republicii Belarus i-a înmânat Președintelui Republicii Moldova Medalia „75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, care a fost instituită anul curent de Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko. Medalia este decernată pentru contribuție semnificativă în educația patriotică a cetățenilor, perpetuarea memoriei celor căzuți, organizarea acțiunilor consacrate jubileului victoriei.

Președintele Republicii Moldova a fost decorat cu medalia respectivă în semn de recunoaștere deosebită a meritelor – în special, pentru inițiativa sa de a instala în orașul Minsk, monumentul lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice, originar din Moldova, dar și pentru restaurarea a zeci de complexe memoriale militare. Șeful statului a mulțumit prietenilor belaruși pentru aprecierea atât de înaltă a eforturilor sale și a subliniat importanța păstrării memoriei și a atitudinii grijulii față de istoria noastră comună.